Dansk
Temaer
Identitet
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie
Dansk
Temaer
Ungdom

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  9. til 10. klasse Materialesæt 
Huskeseddel:
Emma
Læselystkasser
Læselystkasse om at overskride grænser
9.-10. klasse

Indholdsbeskrivelse:
Materialesæt med tre titler om at overskride grænser.

Sammenhæng:
Sofa til læselyst


Pædagogisk note:

Trine Ferdinand
Teenagere er per definition grænsesøgende, så ungdomsromaner, der handler om unge, der går over grænsen, appellerer umiddelbart til de unge læsere. Ungdomsbøgerne i kassen handler alle om unge, som udfordrer grænser i aktuelle situationer, som mange unge i dag må forholde sig til - fx hvad kan konsekvenserne være af at deltage reality-tv, at udstille fyre på nettet som hævn eller at stjæle af klassekassen for at få de fede sko? Situationer som de kan gennemleve fiktivt, reflektere over og tale sammen om - uden at prøve det selv i virkeligheden.
Ideen med vores nye læselystkasser til udskolingen i dansk er at stimulere de ældste elevers motivation for at læse ungdomsbøger, da undersøgelser viser, at deres læselyst er faldende.
Konceptet går ud på, at eleverne selv vælger hvilken roman i kassen, de vil læse. De nyeste læseundersøgelse peger nemlig på at øget indflydelse på titlen kan øge læselysten. De kan tale sammen om bogen i mindre grupper ala en bogklub. De kan i bogklubben også selv bestemme, hvilke opgaver de vil lave til romanen. Jeg har linket til en padlet, hvorfor de kan vælge hvilke opgaver, de vil arbejde med.
Jeg har også linket til en webside, hvor jeg har beskrevet konceptet nærmere. Du/I er også velkomne til at kontakt mig for yderligere vejledning om konceptet.
Bøgerne i kassen har et fælles danskfagligt tema, som læreren kan folde mere ud i danskundervisningen. Det kan måske endda blive til et fordybelsesområde på tværs, hvor der indgår andre tekst-genrer.
Alle bøgerne er skrevet af danske forfattere, så de kan komme med på opgivelserne i dansk i 9.-10. kl. Opgivelserne er i princippet individuelle, så man godt opgive at fx 12 elever har læst Drengene og 12 elever har læst Prank. Det er værd at huske på, at eleverne ikke kommer op i romaner, men at deres tematikker mv kan fungere som en slags baggrundstapet, som de kan perspektivere til.

Fysisk beskrivelse:
  • 1 Kasse

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
9. til 10. klasse.

Anvendelsesklausul:
  • Udlånsmaterialer
    • Der kan maksimalt bookes 1 eksemplarer af materialet.
    • Materialet kan lånes i 30 arbejdsdage.
Antal i afdelinger:
  • 3 stk. i udlånsafdelingen. Kan bookes enkeltvis.
Udgiver: CFU
Udgivelsesår: 2023
Faust nr.: 9 004 732 4
DK5:
Pædagogisk note: Trine Ferdinand

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...