Dansk
Temaer
Identitet
Dansk
Temaer
Ungdom

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Materialesæt 
Huskeseddel:
Emma
Læselystkasser
Læselystkasse med biografier
7.-10. klasse

Indholdsbeskrivelse:
Materialesæt med 5 let læste biografier. Her kan eleverne læse om astronauten Andreas Mogensen, fodboldspilleren Nadia Nadim, den likviderede ex-gangster Nedim Yasar, fodboldspilleren Nicklas Bendtner eller den feministiske komiker Sanne Søndergaard.


Pædagogisk note:

Trine Ferdinand
Biografier er en yderst populær genre - også blandt unge. Her kan de læser om kendte mennesker, de måske allerede kender og er interesserede i. Det autentiske er bare dragende for mange.
Vores nye læselystkasser til udskolingen i dansk skal stimulere de ældste elevers motivation for at læse bøger, da undersøgelser viser, at deres læselyst fortsat er faldende.
Ideen er, at eleverne selv vælger hvilken bog i kassen, de vil læse. De nyeste læseundersøgelse peger nemlig på at øget selvbestemmelse kan øge læselysten.
De kan tale sammen om bogen i mindre grupper ala en bogklub. I bogklubben kan de også selv bestemme, hvilke opgaver de vil arbejde med. Jeg har linket til en padlet, hvor de kan vælge mellem opgaver i de fem faser fra Grib Litteraturen.
Jeg har linket til en webside, hvor jeg har beskrevet konceptet nærmere. Du er også velkomne til at kontakt mig for yderligere spørgsmål - eller sende forslag til nye temaer eller titler til kasserne!
De kan indgå i et fordybelsesområde om biografiske tekster, hvor også portrætartikler kan indgå. Hvis du læser dem i 8.-10. Kl og ønsker de skal medpå opgivelserne, kan man opgive et uddrag af en eller flere af dem. Eleverne kan i deres bogklubber selv vælge hvilket uddrag, de ønsker skal opgives. Der må indgå andre kortere tekster i fordybelsesområdet og her er det oplagt at inddrage portrætartikler. En klassisk portræt-artikel kan betragtes som en form for kort biografi om en persons bedrifter og egenskaber.
Biografier kan også indgå i et fordybelsesområde om identitet, da de ofte mere indirekte drejer sig om, hvad der former mennesker. Her kan man supplere med en samtalesalon om identitet.
Husk at opgivelserne i princippet er individuelle, så der kan godt være otte elever, som opgiver et uddrag fra en biografi, og otte andre, der opgiver en anden.
Der findes en fin undervisningsbog om biografier, som man kan inddrage.
Tv-udsendelsen ´Biografier i litteraturen´ er til den særligt interesserede dansklærer - den er ikke målrettet eleverne i grundskolen.

Fysisk beskrivelse:
  • 2 Kasser

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.

Anvendelsesklausul:
  • Udlånsmaterialer
    • Der kan maksimalt bookes 1 eksemplarer af materialet.
    • Materialet kan lånes i 30 arbejdsdage.
Antal i afdelinger:
  • 9 stk. i udlånsafdelingen. Kan bookes enkeltvis.
Udgiver: CFU
Udgivelsesår: 2023
Faust nr.: 9 004 821 3
DK5:
Pædagogisk note: Trine Ferdinand

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...