Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Spillefilm
Dansk
Temaer
Identitet
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie
Tysk
Genrer
Spillefilm
Tysk
Temaer
DDR, Die Wende
Tysk
Temaer
Freundschaft und Liebe

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
To minutters stilhed

Indholdsbeskrivelse:
Året er 1956. I Østtyskland lever folk afsondret fra omverden, men jerntæppet er endnu ikke helt stærkt nok til at afholde de to drenge, Kurt og Theo, fra at lave små hemmelige ture til det forjættede Vesten. Men jerntæppet strammes, og da et oprør i Ungarn bliver slået hårdt ned, beslutter de to drenge, sammen med resten af deres gymnasieklasse i den østtyske by Stalinstadt, at holde to minutters stilhed i solidaritet med de faldne. Skoleledelsen og sågar den østtyske stat reagerer voldsomt på elevernes opførsel - man tolererer ikke systemkritik og er fast besluttet på at slå hårdt ned. De unge bliver bedt om enten at udpege bagmanden for oprøret eller blive smidt ud af skolen.

Det danske Filminstitut skrev således i forbindelse med at filmen indgik i "Med Skolen i Biografen":
Et spændende drama om en skoleklasse, som trodser systemet i det tidligere Østtyskland. Året er 1956. I byen Stalinstadt beslutter en gruppe gymnasieelever at holde to minutters stilhed i solidaritet med ofrene i Ungarn, som brutalt er blevet slået ned af den sovjetiske besættelsesmagt. Det stille oprør får uanede konsekvenser, og klassens sammenhold testes, da man på højeste niveau ønsker at få udpeget, hvem der har stået bag provokationen. Filmen bygger på virkelige begivenheder og er baseret på en roman af Dietrich Garstka.


Pædagogisk note:

Christina Hellensberg
Filmen kan anvendes i tyskundervisningen i 9. og 10 kl., men er mest egnet til gymnasiet.
Filmen kan indgå i temaer om Freundschaft, Solidarität og Identität fx med fokus på personbeskrivelser.
Under "vejledninger" er der link til et omfattende og vanskeligt materiale fra Goethe Institut til før og efter gennemsyn af filmen. Der er også et materiale fra Filmcentralen med elevark til både dansk og tysk i gymnasiet.
Filmens karakterer i gymnasieklassen gennemgår en personlig udvikling fra det ubekymrede ungdomsliv til at skulle finde deres personlige identitet i et samfund, der ikke tillader selvstændige tanker og handlinger. Tematisk vil filmen som et historisk drama kunne indgå i et tværfagligt forløb med historie om, hvordan det politiske system begrænsede og dominerede tyskernes hverdag under Den kolde krig.
Under "supplerende materialer" et undervisningsmateriale til tværligt forløb med følgende temaer: Tysk historie, Anden Verdenskrig, DDR, Efterkrigstiden, Revolution, Identitet, Coming of age, Individet og samfundet, Individet og fællesskabet.
Filmens trailer findes nederst på denne side.

 • CFU Danmark
  Efter filmen (B1)
  Efter filmen (B1)
  Før filmen (B1)
  Før filmen (B1)
 • Filmcentralen
  Tysk: Gymnasiet
  Tysk: Gymnasiet

Form og genre:
Spillefilm

Fysisk beskrivelse:
 • 112 min

Sprog:
 • Tysk

Undertekster:
 • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Antal i afdelinger:
Producent: Akzente Film (Tyskland)
Udgivelsesår: 2018
Distributør: Angel Films, 2020
CFU ID nr.: CFUFILM1106019
Spilletid: 112 min.
DK5:
Instruktør: Lars Kraume
Pædagogisk note: Christina Hellensberg
Pædagogisk vejledning: Christina Hellensberg
Skuespiller: Lena Klerke
Leonard Scheicher
Tom GramenzVent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...