Tilladt for alle men frarådes børn under 7 år


Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Animationsfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Spillefilm

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  2. til 6. klasse Online 
Huskeseddel:
Emma
Walt Disney klassikere (53)
Big Hero 6 (Dansk tale)

Indholdsbeskrivelse:
14-årige Hiro sløser med sit oplagte talent for nyskabende teknologi, men bliver ven med broderens sundhedsplejeassistent-robot Baymax og opfinder en skelsættende 'mikrobot'. Denne er så værdifuld, at Hiro hvirvles ind i et djævelsk spil, der koster broderen livet og kræver superhelte!


Pædagogisk note:

Dorte Haraldsted
Den forældreløse 14-årige Hiro (udtales som hero) vokser op i den fiktive fremtidsby San Fransokyo. Navnet er et portmanteau-ord, altså en sammentrækning af ordene San Francisco og Tokyo, men filmen er i sig selv også et miks af amerikansk og japansk tegneseriekultur. Universet er hentet fra Marvels forholdsvis ukendte tegneseriehæfte af samme navn. Der findes ingen overnaturlige superkræfter i universet, men intelligens, naturvidenskab og iterative processer skaber teknologiske landvindinger, der både kan bruges til alles bedste eller egen vinding.
Hovedpersonen Hiro er et vidunderbarn, som bruger sit talent på at udvikle robotter til ulovlige botkampe, men broren Tadashi får ham på andre tanker. Han viser sin lillebror robotten Baymax på universitetslaboratoriet, som han har programmeret til at helbrede skrammer på krop og sjæl. Det får Hiro brug for, da han mister sin storebror i en ulykke forårsaget af en maskeret superskurk, der tilmed også har stjålet Hiros opfindelse. Filmen lægger op til en diskussion om, hvilke værdier, der ligger bag kunstig intelligens. Storebroren humanistiske værdisæt ligger dybt begravet i robotten Baymax's koder, mens forretningsmanden går på kompromis med sikkerheden, for at opnå personlig succes og profit.
De nørdede studiekammerater fra laboratoriet Gogo, Wasabi og Honey Lemon arbejder på hver deres banebrydende opfindelser/superkræfter og sammen med den fjollede Fred bliver de et superhelte-team, der assisterer Hiro og Baymax i jagten på den maskerede superskurk. I jagten mister Hiro sit moralske kompas og omprogrammerer Baymax til en kamprobot. Dette giver etiske problemstillinger, som er værd at forholde sig til, for hvornår er teknologi en velsignelse, og hvornår er teknologi en forbandelse.
Sundhedsrobotter findes allerede på landets hospitaler, og filmen lægger op til en etisk diskussion om teknologiens rolle i samfundet. Læs evt. artiklerne i nedenstående link. Eleverne kan også tegne deres egne naturvidenskabelige superhelte og skrive en tekst om deres mission. Skal de være robot eller menneske? Hvilke problemer skal de løse, hvilke egenskaber skal de have, hvordan skal de se ud og hvilke svagheder skal de have? Eller lav egne superhelte-avatarer (Se nedenstående link og billede).


Form og genre:
Animationsfilm | Spillefilm

Supplerende materialer:

Fysisk beskrivelse:
  • 98 min.

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
2. til 6. klasse.

Antal i afdelinger:
Producent: Walt Disney Animation Studios
Udgivelsesår: 2015
Distributør: Walt Disney Pictures, 2021
CFU ID nr.: CFUFILM1119921
Spilletid: 98 min.
DK5:
Instruktør: Chris Williams
Don Hall
Manuskriptforfatter: Daniel Gerson
Jordan Roberts
Robert L. Baird
Pædagogisk note: Dorte Haraldsted
Stemmer: Alex Høgh Andersen
Danica Curcic
Magnus Bruun
Pelle Emil Hebsgaard
Peter Mygind
Sofie Topp-Duus
Steen Springborg
Ulf Pilgaard
Youssef Wayne HvidtfeldtVent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...