Tilladt for børn over 11 år


Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Spillefilm

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Ustyrlig

Indholdsbeskrivelse:
Det danske drama 'Ustyrlig' handler om den 17-årige Maren, der er vild og uregerlig. Hun lever i 1933, hvor samfundet har særlige forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. Maren, der ikke passer ind i tidens normer, bliver derfor sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Her møder hun Sørine, der efter seks år på Sprogø, har tilpasset sig samfundet og anstaltens spilleregler. Opholdet har dog den modsatte effekt på Maren, der får tændt en gnist i Sørine. De to kvinder opbygger et venskab, som ender med at få store konsekvenser for dem begge.


Pædagogisk note:

Karina Bruun Houg
'Ustyrlig' er en voldsom og væsentlig fortælling om et lille stykke danmarkshistorie. Filmen egner sig både til undervisningen i dansk, historie og samfundsfag på de ældste klassetrin i folkeskolen og i gymnasiet. Tematisk - historisk og i dag - er der fokus på utilpassede unge, samfundets normer og krav og etiske dilemmaer i forhold til behandling af mennesker, der afviger fra det normale. Der kan fortages en kritisk film-analyse med fokus på: Hvorfor konstruerer filmen fortællingen om det fortidige begivenhedsforløb på denne måde? Hvad virker troværdigt (begrundet ud fra kilder eller logiske ræsonnementer), og hvad kan være opdigtet?
Hvorfor er visse aspekter og perspektiver fremhævet, mens andre er nedtonet - eller helt fjernet? Hvem vil filmen have publikum til at have sympati med og antipati imod? Hvilken opfattelse af det fortidige begivenhedsforløb ønsker filmen at skabe hos publikum?
Hvilke moralske og etiske reaktioner vedrørende aspekter fra fortiden tilstræber filmen at fremme/skabe eller udfordre? Se supplerende materialer: filmens anmeldelse, forslag til undervisningsforløb og faglige perspektiver om fx racehygiejne i Danmark.


Form og genre:
Spillefilm

Fysisk beskrivelse:
  • 135 min.

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Antal i afdelinger:
Producent: Nordisk Film
Udgivelsesår: 2023
Distributør: Nordisk Film, 2023
CFU ID nr.: CFUFILM1132509
Spilletid: 135 min.
DK5:
Instruktør: Malou Reymann
Manuskriptforfatter: Malou Reymann
Sara Isabella Jønsson
Producer: Matilda Appelin
Pædagogisk note: Karina Bruun Houg
Skuespiller: Amalie Drud Abildgaard
Danica Curcic
Emilie Kroyer Koppel
Jessica Dinnage
Lene Maria Christensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...