Tilladt for alle men frarådes børn under 7 år


Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Animationsfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Spillefilm

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Shabholm

Indholdsbeskrivelse:
Hassan er træt af Danmark, da han ofte oplever diskrimination. Så da han hører, at oliesheiken Erkan Mosque har købt Bornholm og forvandlet øen til et mellemøstligt ferieparadis kun for udlændinge, tager han straks dertil. Men er paradiset mon for godt til at være sandt, når Pia Støjmund vil lukke grænsen til Shabholm? Og hvad er Blokhavn overhovedet uden shababs?


Pædagogisk note:

Dorte Haraldsted Mortensen
Filmen er en satirisk komedie og en to'er om vennerne fra "Blokhavn". De seks "shababs" vil på natklub, men det er kun Davito, som er hvid nok til at komme ind.
Ali, Hassan, Ahmed, Abdi, Musti er trætte af Danmark og diskrimination, og derfor tager de færgen til feriedestinationen Shabholm. Det viser sig, at være et falsk paradis, hvor der ikke længere er plads til de oprindelige beboere - bornholmerne.
Selv om handlingen gakker ud, har filmen en stærk morale. Det viser sig, at de brune og hvide ikke er så forskellige endda, og at de faktisk ikke kan undvære hinanden. Filmen tager kærligt pis på indvandrer- og ghettomiljøet, men udfordrer også magthaverne. Den fungerer som en humoristisk ventil, da den gør grin med diskrimination, som er et samfundsproblem, der kan være svært at tale om. Som i politisk satire refererer filmen til nulevende politikere og mediepersonligheder. Den overdriver og fremstiller kendte personer mere eller mindre flatterende. Måske kan I undersøge forskelle og ligheder i fremstilling af disse personer. Hvordan er stregen, og går filmen nogle gange over stregen? Hvem fremstilles positivt eller negativt? Hvorfor er nogle nævnt ved deres fulde navn, mens andre har fået nye men genkendelige navne fx Pia Støjmund. Lad dine elever forholde sig til, om filmen lykkes med at give en sjov og kritisk vinkel på diskrimination i Danmark, og om den har rykket på deres egne fordomme.
Undervejs bliver vi godt underholdt. Der bliver leget med sproget, og eleverne kan fx lave gloselister med ghettodansk og bornholmsk. Måske kender de selv flere ord, som kan komme på listerne. De kan også lave citatplakater med sjove vendinger og misforståede ordsprog.
Måske kender dine elever allerede universet YouTube eller dr.dk, hvor den legesyge kunstnergruppe Gigi gør en dyd ud af ikke at være for pæn. Den gennemgående æstetik ser både lidt grim og hjemmelavet ud.


Form og genre:
Animationsfilm | Spillefilm

Fysisk beskrivelse:
  • 82 min

Sprog:
  • Dansk

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser

Antal i afdelinger:
Producent: Hyæne Film
Udgivelsesår: 2023
Distributør: Nordisk Film, 2023
CFU ID nr.: CFUFILM1134960
Spilletid: 82 min.
DK5:
Animator: Camilla Gunborg Pedersen
Malthe Emil Kibsgaard
Bidragsyder: Christoffer Barfred Krustrup
Sorena Sanjari
Troels Unneland
Instruktør: Gigis
Komponist: Troels Unneland
Manuskriptforfatter: Christoffer Barfred Krustrup
Sorena Sanjari
Troels Unneland
Pædagogisk note: Dorte Haraldsted Mortensen
Stemmer: Adrian Hosseinpour
Besir Zeciri
Iben Hjejle
Jan Elhøj
Malthe Emil Kibsgaard

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...