Billedkunst
Kunstperioder
Kunsthistorie
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram
Dansk
Fortolkning
Litteraturhistorie
Romantikken

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  5. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Der er et yndigt land
Den nordsjællandske kyst

Indholdsbeskrivelse:
Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Når du lukker øjnene, hvad er det så for et Danmark, du ser? Er det brede bøge, grønne lunde og sejlernes tusindtal? Sådan malede guldaldermalerne Danmark - overdådigt, smukt, og struttende af stolthed og fædrelandsfølelse. Men hvor finder man egentlig de landskaber, som 1800-tallets malere kaldte det ægte danske? I fire programmer går dramatikeren Line Knutzon og kulturjournalisten Chris Pedersen vores kendte og elskede landskabsmalerier efter i sømmene. For findes maleriernes Danmark i virkeligheden - eller viser de snarere det Danmark, vi stadig drømmer om? I dette program tager Chris Pedersen og Line Knutzon til guldaldermalernes absolutte yndlingsmotiv, Nordsjælland, og undersøger, hvorfor kunstneren Johan Thomas Lundbye malede kysten, som han gjorde.


Pædagogisk note:

Trine Ferdinand
Fang et GULDALDERMOTIV nær dig!
Lad dine elever - ligesom værterne i dokumentaren - tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen.
Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri 'En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843' afbilder virkeligheden.
Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
I vejledningen er der flere kreative ideer til opgaver til efterbearbejdelse af udsendelsen, fx at eleverne skal fange guldaldermotiver i deres lokalområde og lave dem om til guldaldermalerier med et digitalt værktøj.
Den moderne landskabsmaler, Allan Otte, er værd at inddrage i forløbet. Han har ofte referencer til gamle guldaldermalerier i sine nutidige landskabsmalerier. Du kan høre mere om Allan Otte i den Deadline udsendelse, som der er linket til under Sammenhæng, og se ham male i videoen, der er linket til under Supplerende materialer.

 • CFU Danmark
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse


Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
 • TV-optagelse, 29 min

Sprog:
 • Dansk

Klassetrin:
5. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2020
ID nr.: TV0000120136
TV Dato: 14-04-2020
Spilletid: 29 min.
DK5:
Pædagogisk kapitelmarkering: Trine Ferdinand
Pædagogisk note: Trine Ferdinand
Pædagogisk vejledning: Trine Ferdinand
Tilrettelægger: Chris Pedersen
Line KnutzonVent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...