Dansk
Fortolkning
Litteraturhistorie
Romantikken
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Sange
Historie
Kronologi og sammenhæng
Tidsperioder
Musik
Musik i fagene
Dansk
Musik
Musikforståelse
Musikhistorie

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  5. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Vis alle afsnit i serien
På sporet af julens sange ( 1 )
Højt fra træets grønne top

Indholdsbeskrivelse:
Mette Frisk og Phillip Faber finder frem til den lejlighed, hvor "Højt fra træets grønne top" blev sunget første gang. For hvad er historien bag en af julens allerstørste sange? Er det en rigtig familie, vi synger om, og hvorfor er netop den julesang blevet så stort et hit? Programmet går tilbage i tiden og sætter scenen for, hvordan vores fælles sangskat blev skabt.


Pædagogisk note:

Dorte Haraldsted Mortensen
Julesangen "Højt fra træets grønne top" emmer af hjemlig hygge, og i ægte biedermeier-stil er hjemmet og familien i centrum. De småborgerlige dyder hersker, hvor idealet er en børnerig familie, som lever i harmoni.
Journalist Mette Frisk og korleder Phillip Faber er på sporet af Danmarks mest berømt julesang. De undersøger både den krisetid, sangen er skrevet i, juletraditioner i det københavnske borgerskab og sangens persongalleri. Peter Faber skrev sangen som en lejlighedssang til sin egen families juleaften i 1847, men den har siden fungeret som en facitliste på, hvordan man holder en "rigtig" dansk jul, og sammen med "Peters jul" har den spillet en afgørende rolle for, hvordan vi fejrer jul i dag. Tidens nationalromantiske tanker kommer tydeligt til udtryk, og kan være en lejlighed til at introducere periodens særlige kendetegn i dansk eller musik. Vælg kapitelsæt under afspilning og få hjælp til at finde relevante nedslag omkring samtid, personer, melodi, komponist osv. Under links finder du tekst samt mere information om sangen og perioden.


Form og genre:
Underholdning

Fysisk beskrivelse:
  • 29 min
  • TV-optagelse

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
5. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR1
Udgivelsesår: 2022
ID nr.: TV0000129893
TV Dato: 08-12-2022
Spilletid: 29 min.
DK5:
Pædagogisk note: Dorte Haraldsted
Vært: Mette Frisk
Phillip Faber

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...