Tilladt for børn over 15 år


Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Kortfilm
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Sagn/myte
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
Grænser

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Ivalu

Indholdsbeskrivelse:
Dansk Oscar-nomineret kortfilm fra 2023.
Ivalu er forsvundet. Hendes lillesøster leder desperat efter hende, men faderen er ligeglad. Den grønlandske natur rummer hemmeligheder. Hvor er Ivalu? Kortfilmen er baseret på den grafiske roman 'Ivalu' af Morten Dürr og Lars Hornemann.


Pædagogisk note:

Dorte Haraldsted Mortensen
Pigen Pipaluk kan ikke finde sin storesøster Ivalu, da hun vågner. "Først minder det om en detektivhistorie, men så opdager man, at der nok er en grund til, at den store pige er forsvundet", fortæller Instruktøren. Pikaluk leder efter sin søster alle vegne, og barndomsminderne med søsteren dukke op, hver gang hun kommer til et sted, hvor de har haft en oplevelse sammen. En sort ravn opsøger hende og viser hende vej fra sted til sted.
Gennem Pipaluks fortællestemme får vi indblik i hovedpersonens tanker, savn og fortvivlelse. Undervejs finder hun flere spor, som knytter sig til deres stærke søsterrelation. Til sidst forstår man, at Ivalu har oplevet noget, som hun vil skærme sin lillesøster mod.
"Havets moder" er Grønlands mest berømte sagn. Budskabet i fortællingen er, at man skal overholder samfundets skikke og åndemanerens forskrifter, ellers vil Havets moder straffe. Hvis det alligevel går galt, kan man redde håret på havets morder og løse problemet. Sagnet spiller en afgørende rolle i kortfilmen, og det forstås, at Ivalu føler sig forpligtet til at redde Havets moders hår, så faren ikke begår de sammen overgreb mod Pikaluk, som han har gjort mod hende. Incest driver Ivalu i døden, men der bliver ikke vist eksplicit. Filmen drejer sig i lige så høj grad om den stærke søsterrelation, og bedstemorens omsorg og hjertevarme indgyder håb.
Nationaldragten er et ledemotiv i hele kortfilmen og binder fortid og nutid sammen.
"Pigen i dybet" er en grafisk roman, som også foregår i Grønland, og på tilsvarende vis spiller ravnen og Havets moders en afgørende rolle.

Form og genre:
Fiktion | Kortfilm

Supplerende materialer:

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 17 min

Sprog:
  • Kalaallisut

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: TV2
Udgivelsesår: 2023
ID nr.: TV0000130740
TV Dato: 08-03-2023
Spilletid: 17 min.
DK5:
Forfatter til forlæg: Lars Hornemann
Morten Dürr
Instruktør: Anders Walter
Pipaluk Kreutzmann Jørgensen
Manuskriptforfatter: Anders Walter
Pædagogisk note: Dorte Haraldsted
Skuespiller: Angunnguaq Larsen
Mila Heilmann Kreutzmann
Nivi Larsen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...