Grundloven 1849
Af Thomas Meloni Rønn
Den 5. juni 1849 underskrev kong Frederik den 7. den første danske grundlov. Forud var gået et dramatisk forløb, der bl.a. havde kastet landet ud i en borgerkrig. Bogen fortæller historien om, hvordan Danmark fik en demokratisk grundlov, der kom i hus trods store interne stridigheder og modsætninger, og som stadig danner grundlaget for nutidens lovgivning.
Materialet indeholder
Stilhed før stormenDen danske Helstat
Den tyske sag
1848 - Revolutionernes år
Casino-møderne og toget til kongen
Mod borgerkrige
Borgerkrigen
Valgkampen
Den grundlovsgivende Rigsforsamling
Partier og grupperinger
Forhandlinger om indholdet
Senere grundlovsrevisioner
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetSe elevopgaverne på http://www.meloni.dk/vejledning/vejledning_grundloven.pdf
Et emne, der altid være en væsentlig del af historieun-dervisningen, og selvfølgelig også er en del af Historie-kanonen. Bogen beskriver såvel de dramatiske interne danske magtforhold som de revolutionære omskiftelser ude i Europa i tiden op til den 5. juni 1849, hvor Frederik d. VII underskriver den første danske Grundlov, der siden har været grundlaget for rigets styre. Læseren får et solidt indblik i de politiske interesser, personer og grupperinger, der var på banen i den proces, der førte frem til Grundloven. Læseren stifter bekendtskab den borgerkrig (1848), som satte skred i udviklingen. Det bliver også et møde med den grundlovsgivende forsam-ling og læseren får et indblik i datidens valgkamp.Bogen rundes af med en oversigt over udviklingen i valgretten de sidste 160 år, samt et lille efterskrift om de grundlovsrevisioner, der har været siden 1849.

Forlaget skriver: Den 5. juni 1849 underskrev kong Frederik den 7. den første danske grundlov. Forud var gået et dramatisk forløb, der bl.a. havde kastet landet ud i en blodig borgerkrig.
Bogen "Grundloven 1849" fortæller historien om, hvordan Danmark fik en demokratisk grundlov, der kom i hus trods store interne stridigheder og modsætninger, og som stadig danner grudnlaget for nutidens lovgivning.
Gratis lærervejledning og arbejdsspørgsmål kan hentes på forlagets hjemmeside.
-
Historie
-
Samfundsfag