Stendysser og jættestuer
Af Jørgen Markvad
I denne bog besvares spørgsmålene, hvad er stendysser og jættestuer, og hvorfor, hvornår og hvordan byggede man disse stengrave?
En letlæst gennemgang af stendysser og jættestuers med fokus på spørgsmålene hvorfor, hvornår og hvordan byggede man stengrave.
Materialet indeholder
SeværdighederHvorfor var det let at finde sten?
Bondestenalderen
Bonden ærede de døde
En langdysse
Jens Langknivs Hule
Dæmpegårddyssen/Kongedyssen
Runddysser
Hvor var gravkammeret?
Poskær Stenhus
Sømarkedyssen på Møn
Jættestuer
Kong Svends Høj
Vi bygger en jættestue
Øm Jættestue - en rigtig nissehule
En jættestuehistorie
Dengang og nu
Stendysser og jættestuer fredes og repareres
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBogen kan læses som frilæsning eller klasselæsning i forbindelse med arbejdet med stenalderen. Den kan også anvendes tværfagligt i forhold til emner som fx døden og begravelsesritualer.Bogen er en fagbog velegnet til 3. - 5. klassetrin, som fortæller om, hvordan man begravede de døde i stenalderen, samt hvordan og hvorfor man byggede stendysser og jættestuer. Den indeholder fagtekster, faktabokse, fotografier af samtidens genstande samt illustrationer og tegninger af, hvordan man mener, at dysserne er blevet bygget.
Bogen starter meget pædagogisk med at forklare, hvordan Danmark for 20.000 år siden var dækket af is. Herefter beskrives overgangen fra jægerstenalderen til bondestenalderen. Det er netop i bondestenalderen de første stendysser bliver lavet. Dette beskriver bogen meget fint, og følger tiden op til bronzealderen. Med fotos, tegninger og figurbilleder fortælles historien om disse gravsteder. Sætningslængden er rimelig kort, ligesom der også er brugt orddeling ved længere ord. På forlagets web-side findes der i øvrigt brugbare opgaver til bogen. Bogen er særdeles brugbar i forhold til trinmålene for historie 4. klassetrin, hvor der bl.a. står, at eleverne skal kunne; fortælle om spor fra fortiden i lokalområdet og gengive dem i tegning og dramaform.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-