Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge
Af Pia Sigmund
Året er 1971. Feride og Erdogan er søskende. De rejser fra Tyrkiet til Danmark i 1971. Deres far er gæstearbejder i Køge. Vi hører om, hvordan børnene hurtigt får venner, og om hvordan de bliver danskere. Du kan også læse otte historier om andre børn, der er indvandret til Danmark og om andre børn, der er flygtet hertil i gamle dage og på vores tid.
Som søskende kom de til Danmark i 1971, 9 og 12 år gamle. Deres far havde arbejdet et par år som gæstearbejder, og nu havde han sparet nok sammen til at få sin familie herop fra en lille landsby i Tyrkiet.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBogens tema er indvandring i Danmark gennem tiden. Bogens ramme er en historisk fortælling om 2 børn, der er rejser fra Tyrkiet til Danmark i 1971. Børnenes liv skildres som fiktion, men rammen er baseret forsøgt skrevet så tæt på fakta som muligt, ud fra kilder fra samtiden.
Fortællingen om de 2 børn foregår i 1970'erne, men der perspektiveres også til indvandring i andre tidsperioder, fx en hollandsk familie i 1521 og kartoffeltyskere i 1759
Bogen er rigt illustreret med tegninger og autentisk materiale fx malerier og fotografier, som kan bruges som udgangspunkt for en samtale. Der skelnes mellem historie som 'fortalt historie' og som et 'levet liv'.
Bogen giver rig mulighed for læreren/eleverne at knytte kilder til selve historien, og til at stille spørgsmål som: Hvor ved vi det fra? Hvad kan kilderne fortælle os? Hvordan kan vi tolke dem?
Bag i bogen findes der en lærervejledning med uddybende faglig viden om indvandring og ideer til opgaver til eleverne (kopiark). Bogen kan benyttes til temaarbejde om indvandring, som baggrundsviden og oplæg til at eleverne kan skrive egne historiske fortællinger. Ligeledes er der enkle oplæg til problemstillinger som f.eks.: Hvorfor rejste familier til Danmark på forskellige tidspunkter? (s. 16), Hvorfor blev de indvandre? Hvordan gik det indvandrerne i Danmark?
Det er muligt med bogen at dække fagets 3 kompetenceområder: Kronologi og sammenhæng, Kildearbejde og Historiebrug. Alt efter hvordan der arbejdes med bogen.

Forlaget skriver: Ny titel i serien Børn i Danmarks historie. Ferida og Erdogan 1971. Bogen knytter an til emnerne globalisering og indvandring. Den vil også kunne omtale kanonpunktet "energikrisen 1973". Udvangspunktet er den lille historie i den store historie, to indvandrer børns liv i Danmark i 1970'erne med udkig til vandringer, globalisering og energikrise.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kildearbejde
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Samfundsfag
-
Sociale og kulturelle forhold
-