Spot på brugstekster
Brugstekster er tekster, der formidler information, som enten påvirker, instruerer eller opfordrer til handling i aktuelle kommunikationssituationer. Eleverne skal undersøge en lang række brugstekster og også selv producere forskellige tekster med både skrevne og multimodale udtryk. Målrettet 8.-10. klasse.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetI denne undervisningsbog er der spot på den meget brede tekstkategori 'brugstekster', som er en af de tre kategorier, der omtales i det nye faghæfte til dansk 2019: Brugstekster, fagtekster og æstetiske tekster, som danskfaget skal dække bredt.
Brugstekster er nok den tekstkategori, som flest dansklærere er mest usikre overfor. Det er den tekstkategori, som eleverne oftest skal skrive i til den mundtlige prøve, og den skal også indgå i opgivelserne til den mundtlige prøve. Bogen giver en godt overblik over de tekster kategorien rummer. Eleverne skal både undersøge og skrive tekster indenfor kategorien.
Den meget brede kategori dækker over alle tekster med en tydelig hensigt om at påvirke andres holdninger eller handlinger som fx reklamer, klagebrev, ansøgning, taler, debatindlæg, anmeldelser. Det kan også dreje sig om tekster, der giver folk mere objektiv information eller instruktion, så de selv kan danne deres holdninger eller give dem mulighed for at handle som fx nyhedsartikler eller madopskrifter. Der er mange interessante og aktuelle teksteksempler i bogen.
Spørgsmålet er om eleverne behøver at kende til tekstkategorien for at blive gode skrivere af brugstekster, og om de opfatter, hvad de forskellige tekster har tilfælles. Under alle omstændigheder så er der masser af gode skriveopgaver i bogen, hvor overvejelser om tekstens hensigt, målgruppe og situation er omdrejningspunktet.

Forlaget skriver: Brugstekster er tekster, der formidler information, som enten påvirker, instruerer eller opfordrer til handling i aktuelle kommunikationssituationer. Eleverne skal undersøge en lang række brugstekster og også selv producere forskellige tekster med både skrevne og multimodale udtryk. Bogens otte kapitler sætter spot på brugstekster i hverdagen/hjemmet, i forbindelse med formel kommunikation, i medierne, i de sociale medier, ved begivenheder/arrangementer og i det åbne rum. Sæt spor-serien er målrettet 7.-10. klasse og lægger vægt på danskfagets kerneområder: skriftlighed, læsning, analysearbejde og de afsluttende prøver.
Birthe Christensen