Folkeviser handler om store følelser og giver et blik ind i en verden, der for længst er forsvundet. I bogen arbejdes der med folkevisernes verdensbillede, komposition og persongalleri.
Materialet indeholder
Folkeviser - alvor og underholdningFolkevisernes komposition
Folkevisernes univers
Persongalleri og miljø
Tema, perspektivering og vurdering
Folkevisen til afgangsprøven
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDen obligatoriske kanonliste i folkeskolen indeholder én genre - nemlig folkevisen - og 14 forfattere. Med denne titel er du som lærer hjulpet rigtig godt på vej til at undervise i folkevisen som både underholdningsprodukt og livstolkning. Det handler blandt andet om komposition, univers, persongalleri, miljø, tema, perspektivering og vurdering. Undervejs i materialet inddrages følgende folkeviser: Stærk Diderik og Holger Danske, Den narrede ungersvend, Valdemar og Tove, Jomfruen og dværgekongen samt Ebbe Skammelsøn.

Forlaget skriver: I bogen kommer eleverne tæt på en af de ældste fortælleformer, og det er de helt store følelser, de møder her.
Her slår man ihjel og dør i kærlighedens navn. Man slås i dagevis, så blodet flyder. Her er ærekrænkelser, forførelser og altødelæggende tab.
Folkeviserne giver et indblik i en verden, der for længst er forsvundet, men samtidig giver de mulighed for at se ind i sig selv og den verden, vi lever i nu og her.
I bogen skal eleverne læse, undersøge, sammenligne, analysere, perspektivere og vurdere en række folkeviser. Målet er, at de kan anvende den viden, de her opnår, når de selv skal arbejde med genren.
I Sæt spor. Spot på folkeviser er der fokus på:
• folkevisernes oprindelse og overlevering
• folkevisernes indre og ydre komposition
• folkevisernes univers og samfund
• folkevisernes persongalleri og symboler
• perspektivering og vurdering.
Kristine Traun-Terkelsen