Konspirationsteorier
Af Helle Hinge
Om konspirationsteorier og kampen om sandheden - og hvordan man selv kan undersøge om en konspirationsteori er sandsynlig eller ej.
Materialet indeholder
Jagten på sandhedenTo slags konspirationsteorier
Jorden er flad
Månelandingen
Ufoer og rumvæsener
Reptilianerne
Frimurerne
Illuminati
Den Nye Verdensorden
Den jødiske sammensværgelse
Den 11. september
Mistanke om mord
Gift fra himlen
Coronavirus
Konspirationsteorier på nettet
Sand og falsk videnskab
Kampen om sandheden
De lever af mistillid
Hvem tror på konspirationsteorier?
Mennesker søger mening
Tjek fakta!
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDidaktiseret læremiddel, som kan anvendes i forbindelse med kompetenceområdet politik i samfundsfag med særligt henblik på Demokrati samt Medier og politik. I historie er det i kompetenceområdet Kildearbejde særligt kildeanalyse samt i kompetenceområdet Historiebrug her særligt Konstruktion og historiske fortællinger.
I en postfaktuel verden, hvor påstande og propaganda fyger rundt omkring ørerne på os, kan det være relevant at gå mere offensivt til værks i undervisningen ved at arbejde med hvad konspirationsteorier er for en størrelse, og hvilke midler/ greb man kan anvende til at afsløre konspirationsteorier, samt generelt øge elevernes kildekritiske kompetence. Fordelen ved at have en bog om det, er at det bliver et mere håndgribeligt udgangspunkt for eleverne. Eleverne kan med fordel arbejde i grupper, hvor de undersøger påstande og konspirationer: eksempelvis at jorden skulle være flad, månelanding mv. Men også eksempelvis politikeres omgåelse af sandheder, derfor er det også oplagt at emnet kan også kobles til Fake news begrebet, samt den samfundsfaglige del af teknologiforståelse med særligt henblik på digital myndiggørelse.
Det er vigtigt at man som lærer sikrer at eleverne debriefes efter at have undersøgt konspirationer, så de ikke selv falder i.

Forlaget skriver: Der findes en sandhed, som er skjult for os. Det siger folk, som tror på konspirationsteorier.Nogle teorier er usandsynlige og handler fx om øglemennesker, som styrer verden. Andre er måske sande, men ingen kan bevise det.Sprøjter fly gift ned over os, så vi bliver syge? Har nogen sluppet coronavirus løs med vilje? Ja, mener konspirationsteoretikerne, men mange siger dem imod.Kampen om sandheden foregår især på nettet. Med denne bog kan eleverne undersøge, om en konspirationsteori er sandsynlig eller ej. De kan bl.a. læse om troen på, at Jorden er flad, at der ikke har været mennesker på Månen, og at rumvæsner besøger Jorden.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kildearbejde
-
-
Samfundsfag
-
Politik
-
- Hertil findes opgaver på seriens hjemmeside