Overvågning
Af Helle Hinge
Om overvågningssamfundet og overvågningens redskaber og elementer: kameraer, telefoner, computere, overvågningsfly, ansigtsgenkendelse og apps der stjæler brugernes data.
Materialesæt
AI, overvågning og demokrati
Tema
Kunstig intelligens og demokratiske udfordringer
Serie
De store fagbøger
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDidaktiseret læremiddel, som understøtter kompetenceområdet Politik i samfundsfag med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet: Demokrati samt Det politiske system, retsstat og rettigheder. Ligeledes understøttes kompetenceområdet Digital myndiggørelse i forsøgsfaget teknologiforståelse med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet Konsekvensvurdering.
Læremidlet er oplagt at anvende som afsæt for at arbejde med problemstillinger knyttet til staters og virksomheders overvågning af borgere, samt hvordan det kan påvirke politik, handel og hverdagsliv, herunder også ens retssikkerhed både lokalt og globalt. Især i forhold til at have et konsekvensperspektiv. Således er det både relevant til gruppearbejde og til klasseundervisning. Det er oplagt at kombinere Læremidlet med tv-udsendelser om disse temaer.

Forlaget skriver: Overvågning betyder, at nogen holder øje med os. Vi bliver alle overvåget hver eneste dag både i Danmark og i andre lande. Kameraer, telefoner og computere overvåger os, uden at vi opdager det. Vi lever i et overvågningssamfund.Nogle bliver trygge af overvågning, mens andre frygter, at den ødelægger vores privatliv. Nogle lande masseovervåger alle borgere. Vi har derfor fået love, som skal beskytte vores oplysninger på nettet. Om det er nok, er der mange meninger om.I bogen kan eleverne læse om ansigtsgenkendelse, overvågningsfly og apps, der stjæler vores data. De kan også få viden om, hvordan overvågning kan skade vores samfund, og hvordan vi kan beskytte os mod overvågning.
-
Samfundsfag
- Gå til Se også
- Hertil findes opgaver på seriens hjemmeside