Straf og smæk
Af Pernille Sonne
I gamle dage måtte læreren slå på eleverne i skolen. Først i 1967 blev det helt forbudt for lærere at slå eleverne.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetFra serien "Vild med viden"; dette bind (22) udgivet i samarbejde med "Skole 200 år".
I kraft af sin tilblivelse ifm fejringen af 200-års jubilæet for skolelovene fra 1814 er fokus især på "gamle dage".
Den man elsker, tugter man! Så danske skoleelever må have været højt elsket de sidste 200 år. I dette bind fortælles om de forskellige former for sanktioner (straffe), der har været anvendt for at få stoppet viden ind i hoveder på de kære små. Helt tilbage fra en tid, hvor man mente, at en omgang klø indimellem fremmede såvel læringen som opbygningen af et godt, kristent sind frem til afskaffelse af fysisk afstraffelse i skolen (1967). Bogen skildrer også, at fysisk afstraffelse ikke blot var en skoleting, men et middel, der langt op i tiden havde sin uimodsagte opdragende anvendelse i samfundet, herunder på bl.a. på arbejdspladser og i ægteskabet. Man kan læse om strafferedskaber såvel som de regler, lærerne skulle følge, - hvilket af og til kunne knibe. Debatten om straf og virkning er også et tema i bogen.
Anbefales til brug fra 4. klasse/på mellemtrinnet.

Forlaget skriver: I gamle dage måtte læreren slå på eleverne i skolen. Mange voksne mente at børn kunne lære mere hvis de fik klø engang imellem. Der var mange regler om hvilke straffe læreren måtte bruge, men de blev ikke altid fulgt. Først i 1967 blev det helt forbudt for lærere at slå eleverne.
-
Historie
-
Historiebrug
-
C. Rye Schierbeck
L. Bruun