Skolemad
Af Svend Skafte Overgaard
Hvem der skulle bestemme, hvad man fik at spise i frikvarteret, og hvad der var det rigtige, er skiftet gennem tiden.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetFra serien "Vild med viden"; dette bind (24) udgivet i samarbejde med "Skole 200 år".
I kraft af sin tilblivelse ifm fejringen af 200-års jubilæet for skolelovene fra 1814 er fokus især på "gamle dage".
I dette bind fortælles om det, der for mange elever er dagens højdepunkt, skolemaden. Herunder også den elskede/hadede madpakke. Dog med understregning af, at frem til midten af 1900-tallet havde mange børn mulighed for at nå hjem til frokostmåltidet. Der berettes om madpakkens udvikling gennem 200 år fra fedtemaden frem til hummus i madkassen. Skolekøkkenets rolle med fokus på sund, vitaminrig og økonomisk fornuftig mad, rationelle fremstillingsmetoder samt hygiejne får en pæn del af bogen sider. Endelig er der også historien om skolemadsordninger for de fattigste børn, hvor der både var sundhed og bordmanerer i spil.
Anbefales til brug fra 4. klasse/på mellemtrinnet.

Forlaget skriver: Hvem der skulle bestemme hvad man fik at spise, og hvad der var det rigtige, er skiftet gennem tiden. Men når lugten af madpakke eller nystegte frikadeller spredte sig i klasselokalet, har det uanset tid og sted varslet pause fra blækregning eller dansk og skabt et særligt rum i skolebørns hverdag gennem 200 år.
-
Historie
-
Historiebrug
-
C. Rye Schierbeck
L. Bruun