Af Stine Haynes
Trishas teenagefornærmede storesøster dør i en trafikulykke, og med ét sættes livet i kernefamilien på pause. På søsterens værelse finder Trisha en liste over ting, søsteren hadede, og hun sætter sig for at undersøge listen fra ende til anden i forsøget på at lære søsteren bedre at kende - på efterbevilling. Spørgsmålet er, om det kan hjælpe Trisha videre og vække to forældre, der er gået helt i stå.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBogen "Tæl til ti" lægger op til at arbejde med kompetenceområdet Fortolkning indenfor fælles mål. Samtidigt kan der også arbejdes med det tværgående tema Færdselslære.
Bogens omdrejningspunkt er en liste med ti punkter med ting, som søsteren hader. Gennem Trishas gennemgang af listen, så man får kendskab til søsterens liv og Trishas bearbejdning af sorgen.
Fortællingen er ikke kronologisk, men springende i tid og handling. Dette gør den oplagt til at arbejde komposition, flashbacks, tids- og handlingslinjer. Sproget er lettilgængeligt og uhøjtideligt.
Det hverdagsagtige sprog støtter op omkring den hverdagsagtige facon, som tematikken død tages op på.
Titlen "Tæl til ti" og træet som symbol for liv kan bidrage til gode litterære samtaler, ligesom romanens indhold kan lægge op til meget konkrete hverdagsproblemstillinger tages op som f.eks. ting eleverne hader, trafiksikkerhed m.fl.. Også den mere filosofiske del af liv og død kan konkretiseres gennem danskfaglige opgaver.
Fortællingen er, selvom den handler om det at miste, meget lidt sørgmodig, og derfor er det en meget fin måde, tematikken død og sorg behandles på, hvilket også gør, at romanen udgør en særlig didaktisk kvalitet tematisk.

MitCFU
Dansk: 4., 5., 6., 7., 8. kl.
Hent PDF-
Dansk
-
Fortolkning
-
Temaer
-