1001 kurdiske ord
Af Ahmed Rakha
Billedordbog på dansk og kurdisk med fokus på væsentlige begreber, inddelt i 5 hovedtemaer: mennesket, hjemmet, steder udenfor hjemmet, naturen og almen viden. Afsnit om de kurdiske bogstaver og deres udtale, samt lydskrift af kurdiske (sorani) ord skrevet med danske bogstaver.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Forlaget skriver: Forhåndsvisning:
https://goo.gl/Cez4Tv
---
1001 Kurdiske Ord er en dansk-kurdisk og kurdisk-dansk billedordbog.
1001 Kurdiske Ord indeholder elementære og nøje udvalgte ord fra vores hverdag og omgivelser.
1001 Kurdiske Ord indeholder fem hovedtemaer med over 40 forskellige emner. Hovedtemaerne beskæftiger sig med mennesket, boligen, steder uden for hjemmet, naturen og en række almene emner.
1001 Kurdiske Ord er skrevet på de to største kurdiske hoveddialekter, kurmanji og sorani.
1001 Kurdiske Ord indeholder også en oversigt over bogstaverne på kurmanji og sorani med en tilnærmelsesvis beskrivelse af de kurdiske bogstavlyde. Kurmanji skrives overvejende med latinske bogstaver, mens sorani primært skrives med et arabiskbaseret alfabet. De soraniske ord i billedordbogen kommer med en letlæselig dansk lydskrift, som er angivet ved siden af de soraniske ord. Med alfabetoversigterne og lydskriften vil en læser uden forkundskaber inden for kurdisk sprog være i stand til at læse og udtale bogens kurdiske ord.
1001 Kurdiske Ord er velegnet til det første møde med kurdisk og dansk og til at finpudse og udvide ordforrådet. Billedordbogen kan derfor være til stor gavn for børn og forældre som pege- og billedbog til stimulering af børnenes sprogfornemmelse og udvidelse af deres ordforråd. Billedordbogen vil også være nyttig i undervisningen af dansk og kurdisk som andet- og fremmedsprog på de forskellige uddannelsesinstitutioner. Og i dialogen og kommunikationen med dansk- og kurdisksprogede børn og voksne kan billedordbogen være et godt redskab for pædagoger og undervisere at have ved hånden. Endelig kan billedordbogen være god til rejsen eller blot til almen dannelse.
1001 Kurdiske Ord har været lidt af et pionerarbejde, især når der ikke findes et kurdisk sprognævn eller et standardkurdisk i den store kurdiske region i og omkring Taurus- og Zagros-bjergkæderne. Billedordbogens kurdiske ord er derfor skrevet på de to største kurdiske hoveddialekter, som langt de fleste kurdere taler. Kurmanji bliver hovedsageligt talt i det sydøstlige Tyrkiet, det nordvestlige Iran, det nordlige Irak og det nordlige Syrien, mens sorani fortrinsvis bliver talt i det nordlige Irak og det vestlige Iran. Kurdisk er også et meget rigt sprog, og en af de største udfordringer i udarbejdelsen af denne billedordbog har været at udvælge de mest gængse kurdiske ord. Med opstillingen af de to største kurdiske hoveddialekter i billedordbogen, vil læseren dels få et indtryk af det kurdiske sprogs ordrigdom, men samtidig også finde mange fælles ord mellem de to store kurdiske hoveddialekter, og med den beskrevne tilgang til billedordbogens ordvalg, håber forlaget med dette beskedne bidrag at have udarbejdet en kurdisk billedordbog, der lever op til sit navn.
-
Dansk som andetsprog
-
Basis/Supplerende
-
Zana Jaza