DR Gensyn
Dansk aktualitetsprogram fra 1985. Danmark for danskerne - sådan er holdningen blandt nogle af borgerne i Kalundborg. En nat rammes byen af voldsomme sammenstød mellem lokale og iranske flygtninge. Op mod 300 unge bevæbnet med flasker og sten angriber 60 iranere, som er indlogeret på Grand Hotel. Det er det hidtil alvorligste sammenstød mellem danskere og flygtninge. Og i dagene efter kommer der flere angreb. "TV-Aktuelt" undersøger baggrunden for optøjerne - er der alvorlige racistiske tendenser i Danmark? Eller er frustrerede danskerne bare bange for at få forringet deres levevilkår yderligere i de økonomisk hårde "fattigfirsere"?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetNyhedsudsendelsen fra 1985 har fået klassikerstatus, fordi den på en meget håndgribelig måde viser modsætningen mellem det officielle Danmarks ret liberale flygtningepolitik i 1985 og så den forbeholdne eller direkte fjendtlige holdning, der var til flygtningepolitikken blandt mange almindelige danskere.
Modsætningen voksede i de følgende år så meget, at Dansk Folkeparti blot seks år efter sin stiftelse i 1995 var stort nok til i 2001 at blive støtteparti for den borgerlige VK-mindretalsregering og ændre dansk flygtningepolitik fra at have som hovedformål at hjælpe udlændinge på flugt til som hovedformål at have en begrænsning af antallet af asylsøgende udlændinge, der kom til og fik ophold i Danmark.
Fordi udsendelsen så konkret belyser denne problematik, vil den på forskellig vis kunne bruges i fagene Historie og Samfundsfag i folkeskolens ældste klasser og i fagene Historie, Samfundsfag og Kulturforståelse i de gymnasiale uddannelser.
I faget Dansk i både folkeskolens ældste klasser og i de gymnasiale uddannelser vil det være oplagt at analysere, hvorledes tilrettelæggerne af udsendelsen har grebet deres arbejde an, og om de måske har haft en bestemt dagsorden.
-
Dansk
-
Fortolkning
-
Temaer
-
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-
Jørgen Flindt Pedersen
Svend-Erik Tychsen