Dit skrald kan oplade din telefon
DR1
I Danmark bliver 1/3 af vores skrald brændt af som restaffald og ender som strøm i stikkontakter og varme i radiatorer. Afbrændingen sker blandt andet på anlægget Amager Bakke, der hver dag modtager skrald fra 300-400 lastbiler. Men hvordan sker transformationen fra skrald til strøm egentlig?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDenne episode giver en grundlæggende indsigt i, hvordan affaldsforbrænding bidrager til energiproduktion i Danmark. Programmet fokuserer på Amager Bakke, et affaldsforbrændingsanlæg, der dagligt modtager skrald fra 300-400 lastbiler og omdanner det til elektricitet og varme.
Eleverne får en værdifuld indsigt i en del af infrastrukturen, som de måske tager for givet i deres hverdag. Episoden viser, hvordan skrald transformeres til energi og forklarer, hvordan denne proces bidrager til strøm i stikkontakter og varme i radiatorer. Dette program hjælper eleverne med at forstå, hvordan affaldshåndtering og energiproduktion fungerer, og understreger vigtigheden af at se affald som en ressource.
Diskussioner kan omfatte affaldsreduktion, genbrug, bæredygtighed og de teknologiske løsninger, der muliggør effektiv affaldshåndtering og energiudnyttelse. Dette giver en dybere forståelse af, hvordan moderne infrastruktur påvirker vores daglige liv.
Dit skrald kan oplade din telefon
Hent PDF med kapitelmærkning
00:01:50
Start evt. med en kort drøftelse i klassen: 1. Hvad sker der med affaldet efter det er blevet samlet op fra vores husstand? 2. Hvordan bliver affaldet sorteret og behandlet? 3. Hvordan påvirker affaldshåndtering miljøet, og hvordan kan vi hjælpe med at mindske affald? Hvordan sorterer I affald på skolen? Hvad gør I, og er der noget, I kunne blive bedre til?
00:03:01
Hvorfor importerer nogle lande affald fra andre lande? Hvilke typer affald importeres ofte, og hvordan bliver det behandlet? Hvilke fordele og ulemper kan der være ved at importere affald?
00:06:04
Hvad viser modellen? Er modellen let af forstå? Hvilke processer er der i modellen?
00:07:51
Hvad er CO2-fangst? - Diskuter, hvordan det hjælper med at reducere CO2 i atmosfæren og hvorfor det er nødvendigt. Hvordan fungerer CO2-fangst? - Brug en model til at forklare de grundlæggende trin og bed eleverne om at beskrive processen med egne ord. Hvad viser modellen? - Lad eleverne undersøge modellen, og diskuter hvordan den visualiserer CO2-fangst-processen.
00:08:55
Du kan evt. lade eleverne skabe en tegneserie eller historie, der viser affaldets vej fra hjemmet til energiproduktion. Lad dem illustrere, hvordan affaldet bliver indsamlet, transporteret, sorteret og behandlet, og hvordan det til sidst bidrager til elektricitet eller varme.
-
Fysik/kemi
-
Energiomsætning
-