En ny stil!
DR Ultra
Kæft. Trit. Og retning. Det er nye tider på Brøndbys U16 DM-hold. Truppen er blevet rystet med ankomsten af en ny træner fra kvindeligaen, som har tænkt sig at vende det hele på hovedet. Og trænerskiftet får store konsekvenser for kantspilleren Tilde, hvis udtryk gør, at hun ofte føler sig misforstået. Ikke mindst hos den nye træner, Lasse, der står overfor udvælgelsen af spillerne til sin første kamp som træner.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetI denne spændende tv-dokumentarserie med korte episoder(10-15 min) er der både stærke unge (piger) at spejle sig i, interessante filmiske virkemidler at få øje på og tankevækkende problematikker at tale sammen om.
Analysér episode to i klassen, og put den på opgivelserne (under fag-og brugsteksten uden for de 80-100 sider).
Eleverne kan i mindre grupper arbejde med hver deres opgave fra kapitelsættet, som de så fremlægger for resten af klassen bagefter, som afsæt for en fælles klassesamtale. Klassen kan sammen prøve at kategorisere, hvilke type dokumentar, der er tale om (se link herunder).
Serien kan gå ind under fordybelsesområder som dokumentarfilm, at gå sin egen vej, identitet, kønsroller eller kvindesyn/rolle.
Til den mundtlige prøve kan eleverne evt. vælge at analysere en af de andre episoder.
Thilde er i fokus i episode 2 af tv-dokumentarserien 'Brøndbypigerne'. Thilde går op i sit udseende og vil deltage i andre aspekter af ungdomslivet end kun at spille fodbold. Hun får lavet negle og vipper og optager dansevideoer på miobilen Men selvom hun præsterer rigtig godt på banen, giver det problemer med den nye træner, som ikke mener de ting kan forenes med elitefodbold. Thilde skal 'lukke alt andet ude', men det mener Thilde er en gammeldags (mandlig) måde at se det på - man kan ikke både se godt ud og spille fodbold - særligt som pige.
Ungdomsliv vs. elitefodbold
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:01
Tilde er 'hovedkarakteren' i denne episode og hun introducerer episodens tematik - at gå op i sit udseende som pige vs. at spille elitefodbold. Hvad er Thildes syn på dette, og hvordan oplever hun, holdningen er blandt trænerne?
00:01:06
Rappens Lyrics - transskriber sangteksten. Hvordan teksten hænger sammen med serien? Hvilken stemning er musikkens rytme med til at skabe? Introen gør brug af disse tydelige filmiske virkemidler: Farvet lys, synlig klipning, parallel-klipning, højt klippetempo, slowmotion. Undersøg betydningen af disse filmiske virkemidler, og beskriv hvordan de ses i introen og forklar hvilken virkning de har. Brug Filmcentralens leksikon https://filmcentralen.dk/grundskolen/filmsprog/filmiske-virkemidler
00:01:44
Hvad fortæller træneren om sine mål med træningen og holdet? Hvad mener han mon med dette udsagn: De skal ikke GÅ til fodbold. De skal DYRKE fodbold."? Hvorfor siger han det er et lukket hold, der er bange for at spille fodbold? Hvilken rolle spiller fortælleren? Hvilken form for kameraføring anvendes i klippene, hvor pigerne spillerfodbold, og hvilken effekt har det? Hvordan bruges underlægningsmusikken forskelligt under fodboldspillet og under interviewet med de to piger Klitte og Karla?
00:04:37
Hvilke rolle spiller mobiltelefonen for Thilde og de andre brøndbypiger? Hvad bruger Thilde den til i omklædningsrummet? Hvad fortæller det om hende, at hun synger et Tessa-nummer? Hvorfor mon træneren ikke ønsker, at mobilerne er fremme uden for omklædningsrummet? Hvad tænker I om det? Hvorfor kæder træneren lange negle og mobiltelefoner sammen? Giver det mening?
00:07:19
Hvad tænker I om måden træneren fortæller holdet, hvem der er med på holdet til ugens kamp, og hvem der er ude eller på bænken? Hvordan reagerer spilleren på det? Hvorfor tror nogen mon, at "han vil se ned på en, fordi man bliver ked af det"?
00:09:56
Thilde føler, hun skal kæmpe hårdere end de andre piger for at blive accepteret af den nye træner, selvom hun gør det rigtig godt på banen. Hvad er det Thilde ikke gør 'rigtigt' i følge træneren? Hvorfor tror Thilde selv, at hun bliver misforstået? Hvad tænker I om, at man som elitefodboldspiller i Brøndby skal 'lukke alt andet ude' og ikke gå op i noget som helst andet i ungdomslivet? Er det en nødvendighed eller en gammeldags opfattelse? Hvad kunne Thilde og de andre piger evt. gøre for at ændre det?
-
Idræt
-
Boldbasis og boldspil
-
Idrætsteori
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-