Våben, hvede og stål
DR2
Dokumentarserie i 3 dele. Videnskabsmanden Jared Diamond undersøger, hvorfor netop den hvide mand har erobret verden. Diamond mener, at det ikke skyldes genetisk overlegenhed og søger i stedet svaret i geografiske, miljømæssige og historiske faktorer. Hans tese er, at Europa, Nordafrika, Mellemøsten og dele af Asien har store naturlige fordele lige fra begyndelsen. Jorden er frugtbar, og kornarter som hvede, rug, ris osv. er meget rige på proteiner og er nemme at opmagasinere i lang tid. I Eurasien findes 13 ud af de 14 store dyr (lamaen er det 14.), som er blevet domestikeret af menneskene til en sikker fødekilde, men også en arbejdskraft (bl.a. køer og heste til at trække plove, vogne osv.). Når de basale behov således er sikret, er der overskud i de lokale samfund til at specialisere sig, og fx smedene udvikler i tidens løb våben af stål, der er fantastiske i krig. I Eurasien udveksles ideer, varer, afgrøder osv. relativt let, fordi man ligger på stort set samme breddegrad, så klimaet er så relativt ens, at man kan importere og avle nye afgrøder, husdyr osv. Mens fx det kinesiske kæmperige har nok i sig selv, konkurrerer de mange europæiske nationer med hinanden om overlevelse, og det er en væsentlig grund til, at kolonialismen udgår fra Vesteuropa. Når spanierne med ganske få soldater kan tilintetgøre fx inkaernes rige i Latinamerika, skyldes det taktik, stålsværd og heste, men navnlig bakterier: Blandt Europæerne er der over årtusinder sket en udvælgelse af de, der kunne overleve husdyrenes bakterier, men inkaerne dør ved mødet med sygdomme, som de ikke er immune over for.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetUdsendelsen er episode 2 i serien "Våben, hvede og stål". Hvis du arbejder med klima/øko-historie, så ligger udsendelsen fint i forlængelse af episode 1, hvor Jared Diamond undersøgte årsager til uligheden imellem især Vesten og øvrige lande/områder i verden. Det perspektiv videreføres i denne udsendelse. Lad eleverne fokusere på, hvilke fordele europæerne havde ift. oprindelige amerikanske samfund. Bed eleverne angive, hvordan disse fordele var vigtige - og hvorfor og hvordan europæerne havde opnået disse fordele? Lad dem gøre det ift. faktorerne: heste, krudtvåben, stålsværd og skriftsprog. Saml op på disse spørgsmål efter fremvisningen og spørg også om, hvad dokumentaren fortæller om sygdommes betydning.
Som en afsluttende fælles refleksion kan det være et godt oplæg til diskussion at bede eleverne om at drøfte om Jared Diamonds hypotese kan kritiseres (Hvad med betydningen af fx politiske eller kulturelle faktorer)?
Udsendelsen er også velegnet, hvis du gennemfører et forløb om "De europæiske opdagelser". Lad eleverne fokusere på omstændighederne omkring tilfangetagelsen af Atahualpa. Hvad gjorde spanierne, og hvorfor lykkedes de med det? For at aktivere eleverne yderligere, så spørg evt. ind til, hvad de egentlig synes om europæernes fremfærd. Var det OK? Hvorfor/hvorfor ikke?
Denne pædagogiske note er lavet i samarbejde med Anders Troelsen, lektor i historie og samfundsfag på Sankt Annæ Gymnasium.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-
Tim Lambert