Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Univers
Folketro, sagnvæsner og gys

5.-8. klasse
Spillet 'Monsterkrig' er omdrejningspunktet i dette univers. I vejledningen finder du link til den originale monsterskabelon, så dine elever selv kan producere kort om lokale eller opdigtede væsner. I podcasten 'De underjordiske' kan I få viden om de bornholmske væsner, som giver klassen tilstrækkelige viden til at lave et fælles kort, inden de går i gang med deres eget. I forløbet kan eleverne både får erfaringer med at prompte AI-billeder og skrive beskrivende tekster.
Endelig kan I læse og H. C. Andersens eventyr 'Elverhøj' og lave monsterbingo, hver gang et sagnvæsen fra spillet bliver nævnt. Alle materialerne i universet trækker på den viden, som folkemindesamlere indsamlede i slutningen af 1800-tallet.
I Danmark var det skolelæreren Evald Tang Christensen, der på antropologisk vis gik fra sogn til sogn og lyttede til fortællingerne om nisser, elevere og lygtemænd og skrev dem ned for eftertiden. I dokumentaren 'Dengang vi var bønder' kan bliver klogere på, hvilken rolle disse fortællinger kom til at betyde for folkeånd og danskhed.
Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Elverhøj

Af H. C. Andersen

Eventyr af H. C. Andersen.

Askedrengen - I troldkongens sal (Norsk tale)

Maipo Film

Eventyrkomedie baseret på det gamle folkeeventyr. Vi befinder os i Norge engang for længe, længe siden. Den fattige bondeknøs Esben Askedreng og hans to brødre begiver sig ud på en farefuld færd for at redde kongens datter, så de kan indkassere dusøren og bruge den til at genopbygge deres nedbrændte slægtsgård. Prinsessen er nemlig blevet taget til fange af selveste den grusomme Troldkonge, der bor i et bjerg og siges at være umulig at besejre.

Dengang vi var bønder ( 3 )

hedebønder
DRKultur

Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Heden er eksotisk og skræmmende. Og meget udansk. Men faktisk er 18 procent af Danmark dækket af hede og moser i 1780. Jorden er så ufrugtbar, at hedebønderne må leve af lyngen, bierne og husdyrene. Samt de berømte jydepotter og uldstrømper. Alligevel er de ofte bedre økonomisk stillet end resten af landets bønder, for vestjyden er stærk og sej og udnytter alle muligheder. I løbet af 1800-tallet opdyrkes heden, og folkemindeforskere drager ud for at indsamle sange, eventyr og genstande. Hedebonden er nu en uddøende race og kommer på museum.

De underjordiske på Bornholm

Af

DR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />Sandra Mia og Karen er sejlet til Bornholm på jagt efter De Underjordiske, en slags trolde. På øen møder de Conny, der kan fortælle at De Underjordiske faktisk findes - for hun har mødt dem.


MitCFU logo
MitCFU
Dansk: 4. - 10. kl.
Hent PDF
Pædagogisk note
Dorte Haraldsted Mortensen
Faustnummer
CFUUNIVERS1132849