Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet De store taler
TVOptagelse
DR2 Tema
De store taler
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

DR2 Tema har lavet en top 10 over de største taler gennem tiden, som er blevet folkeeje. Historikeren Nils Arne Sørensen byder på en guidet tur gennem disse store nationale og internationale taler og undersøger, hvorfor de blev store. Her kan du blandt andre møde Lykketoft, Stauning, Krag, Schlüter, dronning Margrethe, Luther King, Churchill, Kennedy, Reagan, Clinton og Bush. Ghostwriter-fænomenet i dansk politik belyses, og retorikekspert Kell Jarner ser på folkeforførere som Castro og Hitler, men også Glistrup og Poulsgaard. Talecoach Poul Kjærgaard forklarer, hvordan man selv bliver en bedre taler, og temaaftenen slutter af med at vise den tale, der sprang til tops på hitlisten, nemlig Kennedys tale ved indsættelsen i præsidentembedet.


"De store taler" er en del af

Serie
DR2 Tema

Materialet indeholder

Taler og tårer (17 min)
De udødelige taler (30 min)
Ghostwriter (15 min)
Folkeforførerne (20 min)
Den usikre taler (15 min)
Nr.1 (20 min)
Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Materialet egner sig godt til en undersøgelse af retoriske virkemidler og argumentationskneb i politiske taler, så eleverne får en forståelse for, hvordan dygtige talere formår at påvirke deres tilhørere i en ønsket retning og skabe følgeskab til deres holdninger og udsagn.

De store taler

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:06
Kapitelbillede
DR2 Tema: De store talere
Temaaften på DR2. Her kort gennemgang af programmerne/indslagene denne temaaften.

02
00:03:04
Kapitelbillede
Mogens Lykketoft
Valgaftnen 2005, hvor socialdemokratiet lider nederlag og Mogens Lykketoft giver en personlig tale om det at være politiker. En tale, hvor han vægter det politiske og det personlige indhold. Og en tale som rører mange. Analyse af ham selv og Mette Frederiksen.

03
00:16:27
Kapitelbillede
Dronning Margrethe
Klip af nytårstalen 1984. Dronning Margrethe giver danskerne en opsang ift vores modtagelse af flygtninge og indvandrere. Se også 6. kapitel.

04
00:17:37
Kapitelbillede
Martin Luther King
Et klip fra Martin Luther Kings tale i Washington D.C. d. 28. aug. 1963. Den er et retorisk skoleeksempel og består af to hovedafsnit: I den første halvdel taler Martin Luther King om den uretfærdighed, den afro-amerikanske befolkning har været igennem og stadig lever under i USA. Han opfordrer til, at de mange løfter om frihed og lighed bliver indfriet. "Now is the time..." indleder flere sætninger i denne del af talen. I talens anden del redegør Martin Luther King for sine visioner, drømme og håb for fremtidens amerikanske samfund. "I have a dream ..." er temaet. Han betoner, at netop troen og håbet er dét, der skal sikre sammenholdet i kampen for friheden. Herefter følger flere sætninger med ordene "Let freedom ring ...", da han beskriver, hvordan friheden skal spredes fra stat til stat.

05
00:18:56
Kapitelbillede
Hvad gør en god tale
Nils Arne Sørensen indkredser, at for at skabe en god tale må man være dygtig retorisk, være en dygtig formidler og have en begivenhed eller ramme for talen.

06
00:20:02
Kapitelbillede
Stauning, Churchill, Kennedy og Gorbatjov - og den kolde krig
Thorvald Stauning huskes ikke for én tale, men for sin måde at tale til folket på. Winston Churchill, premierminister i England, genskabte bla med sine taler briternes tro på sig selv og i 1946 nævnte han som den første jerntæppet. I 1963 holder Kennedy tale i Berlin og siger de berømte ord: Ich bin ein Berliner". Ronald Reagan holder i 1987 også tale i Berlin og siger bla. "Mr. Gorbatjov, tear down this wall". Gorbatjov afslutter Den kolde krig med en tale i USA, samme sted, som Churchill første gang nævnte jerntæppet.

07
00:28:39
Kapitelbillede
De største talere i Danmark
Jens Otto Kraghs tale i Folketinget i 1972, hvor han efter valget til EF forholder sig til valgresultatet og udbringer et leve for Danmark. Efter talen bryder han rammen og træder op igen for at meddele, at han går af som statsminister. Overraskelsen i det gør, at det er dét, vi husker. I 1984 bryder dronningen også stilen og udtrykker sin holdning om danskernes behandling af flygtninge. Baggrunden er ny liberal flygtningelov, som skaber en negativ reaktion i samfundet. I 1980´erne har Poul Schlüter flere taler, som efterfølgende giver ham problemer. 3 eksempler herpå.

08
00:36:59
Kapitelbillede
Bill Clinton
I mangel af politiske dagsordener huskes Clinton mest for sin undskyldning til folket.

09
00:38:34
Kapitelbillede
George W. Bush
Den 11. september bliver rammen for nogle af Bush´s taler, hvor han både holder nærværende taler i forlængelse af terrorangrebet og viser sin folkelige personlighed og efterfølgende tager politisk lederskab og erklærer fjenden krig med de ultimatummer, det kræver.

10
00:45:12
Kapitelbillede
Helle Thorning
Hvilke taler fra nutiden huskes i fremtiden? Et bud er Helle Thornings tale med løftet: "Jeg kan slå Anders Fogh".

11
00:47:06
Kapitelbillede
Ghostwriters
Taleskrivere og politikere forholder sig til det at skrive andres taler og bruge andres taler. Mange politiske taler bliver forfattet af professionelle taleskrivere, men hvad skal de være opmærksomme på for at sådan en tale "virker"?

12
01:02:50
Kapitelbillede
Folkeforførerne
Med ekspempler fra Hitler, Moses Hansen, Preben Møller Hansen, Kresten Poulsgaard, Mogens Glistrup og Catro vises, hvorledes retoriske virkemidler kan benyttes bevidst og strategisk. Virkemidler som fx. at benytte tallet 3, gentagelser, rytme, simplificeringer, kropssprog, tempo, tonefald, retoriske spørgsmål, dialog med publikum, følelser og afstandstagen til rationelle overvejelser. Ofte lykkes det gode, forførende talere, at italesætte deres mission på en måde, så publikum ser sig selv som én, der har det ligesådan, fx som et offer i opposition.

13
01:22:48
Kapitelbillede
Kronprins Frederik
Klip af kronprinsens bryllupstale til Mary.

14
01:25:29
Kapitelbillede
Den usikre taler
Gitte er til talecoach, hvor hun får gode råde og mulighed for at øve sig praktisk i at holde tale.

15
01:42:00
Kapitelbillede
John F. Kennedy
Kennedys tale ved sin indsættelse som præcident. Nils Arne Sørensen redegør til en start for, hvordan Kennedy med denne tale får sit budskab præciseret og formidlet.

Pædagogisk note
Anette Vestergaard
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2007
Faustnummer
TV0000009687
Fysisk beskrivelse
120 min, TV-optagelse
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
120 min..
TV-dato
1. maj 2007 kl. 20.30
Målgruppe
Fra 8. klasse, for ungdomsuddannelser, voksne