Tilbage
Fedt, fup og flæskesteg (1)
Hvorfor bliver vi så fede?
DR2
Thomas Breinholt tager sin chauffør Kurt Møller Johansen med på en både humoristisk og seriøs jagt efter at opklare Mysteriet om Fedmeepidemien. Og selv om der er fire hovedmistænkte, er der ikke noget enkelt svar. Første forsøg på en forklaring er, at sukker og fedt skaber afhængighed, fordi de fordøjes så hurtigt, at de ikke frigør mæthedssignaler fra maven, og da de påvirker belønningssystemet i hjernen, så man får lyst til at indtage mere og mere. Og er kroppen først blevet overvægtig, mister det mæthedsregulerende hormon leptin noget af sin effekt på hjernen, så kroppen opfatter vægttab som en trussel mod det "normale" og prøver at modarbejde slankekure ved at få os til at føle os utilpasse! Der er tale om en regulær spiseforstyrrelse, som kræver en kold tyrker som modgift, hævder fortalerne for denne teori. En anden mistænkt er imidlertid hvide kulhydrater, og alternative kostvejledere har i årevis advaret om, at hvidt brød, hvide ris og almindelig pasta er usundt, men først nu lytter en del af videnskaben. En tredje teori finder dog den hovedmistænkte et helt andet sted: i samspillet mellem gravide og deres fostre. Det genetiske spiller en rolle, men det er specielt påvirkninger (fx stress), som den vordende moder kommer ud for, der senere giver anledning til fedme hos barnet. Det harmonerer med, at den fjerde og sidste hovedmistænkte er arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed. I markedsorienterede samfund føler de svageste sig som tabere og oplever stress, som de forsøger at dulme med sukker og fedt, der aktiverer hjernens lystcenter.
Hvorfor bliver vi så fede?
6.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Thomas Breinholt tager sin chauffør Kurt Møller Johansen med på en både humoristisk og seriøs jagt efter at opklare Mysteriet om Fedmeepidemien. Og selv om der er fire hovedmistænkte, er der ikke noget enkelt svar. Første forsøg på en forklaring er, at sukker og fedt skaber afhængighed, fordi de fordøjes så hurtigt, at de ikke frigør mæthedssignaler fra maven, og da de påvirker belønningssystemet i hjernen, så man får lyst til at indtage mere og mere. Og er kroppen først blevet overvægtig, mister det mæthedsregulerende hormon leptin noget af sin effekt på hjernen, så kroppen opfatter vægttab som en trussel mod det "normale" og prøver at modarbejde slankekure ved at få os til at føle os utilpasse! Der er tale om en regulær spiseforstyrrelse, som kræver en kold tyrker som modgift, hævder fortalerne for denne teori. En anden mistænkt er imidlertid hvide kulhydrater, og alternative kostvejledere har i årevis advaret om, at hvidt brød, hvide ris og almindelig pasta er usundt, men først nu lytter en del af videnskaben. En tredje teori finder dog den hovedmistænkte et helt andet sted: i samspillet mellem gravide og deres fostre. Det genetiske spiller en rolle, men det er specielt påvirkninger (fx stress), som den vordende moder kommer ud for, der senere giver anledning til fedme hos barnet. Det harmonerer med, at den fjerde og sidste hovedmistænkte er arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed. I markedsorienterede samfund føler de svageste sig som tabere og oplever stress, som de forsøger at dulme med sukker og fedt, der aktiverer hjernens lystcenter.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
-
Natur/teknologi
-
Mennesket
-
Bidragsyder
Rune Vesterlund
Søs Novella
Thomas Breinholt
Søs Novella
Thomas Breinholt
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2011
Faustnummer
TV0000019617
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Dansk, Engelsk (sporadisk), Svensk (sporadisk)
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
6. nov. 2011 kl. 22.00