Debatten
DR2
I 1990'erne er alle enige om, at der er menneskeskabte klimaændringer på vej. Næsten alle. En række skeptikere sætter spørgsmålstegn ved, om Jorden overhovedet bliver stadig varmere. Temperaturerne måles over hele kloden på små vejrstationer af frivillige, og de empiriske data kodes ind i computere, som registrerer en stadig stigende temperatur. Skeptikerne hævder imidlertid, at der er så store områder af kloden, hvor der ikke bliver foretaget målinger, at tallene ikke har tilstrækkelig udsagnskraft. De første globale satellitdata synes at støtte skeptikerne, men da de bliver korrigeret for fejl, viser de, at temperaturen stiger globalt hele tiden. Andre skeptikere hævder, at selv om måske bliver varmere, er der ikke nødvendigvis noget usædvanligt i det, for fx omkring år 1000 var det lige så varmt som nu, og kuldeperioder og varmeperioder afløser hinanden. Analyser af proxy-data som årringe i ældgamle træer, koraller, iskerner etc. viser imidlertid, at selv om der de sidste 1000 år har været store periodiske udsving, er de globale gennemsnitstemperaturer steget helt ekstremt de sidste godt hundrede år, hvilket afspejles i den såkaldte "hockey stick"-kurve. Skeptikernes sidste argument er, at eventuelle ændringer i klimaet slet ikke kan henføres til menneskelig aktivitet eller CO², men skyldes solpletter. Magnetiske pletter på solens overflade udsender solvinde, der ifølge teorien indirekte skulle føre til, at der er færre skyer over Jorden og dermed temperaturstigninger. I de sidste 25 år har der dog været få solpletter, og alligevel er Jorden blevet stadig varmere.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetKlimakrigen (1-3)
Serien er produceret af BBC og består af 3 afsnit.
Serien er primært relevant i fagene Naturgeografi (Klima og vejrs betydning for menneskets livsvilkår) og Geovidenskab (Vejr, klima og klimaændringer. Natur- og samfundsmæssige faktorer, der påvirker klimaet).
Derudover vil den også være relevant i andre naturvidenskabelige sammenhænge, hvor man beskæftiger sig med klimaet.
De enkelte afsnit udgør samlet en form for kronologisk gennemgang af udviklingen i opfattelsen af klimaændringer og deres betydning, samt en gennemgang af den klimapolitiske diskussion de sidste tiår.
Samtidig redegør serien for de videnskabelige forskningsresultater og metoder, der ligger til grund for forskningen, herunder en indgående beskrivelse af videnskaben om klimamodeller, og metoderne og forskningen bag.

MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF-
Geografi
-
Jordkloden og dens klima
-
-
Ungdomsuddannelser
-
Faglige områder
-