Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Klimakrigen (3)
Kampen for fremtiden
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

For at fastholde et stadig stigende forbrug har politikere og erhvervsliv længe forsøgt at skabe forvirring om klimaforandringernes realitet og menneskets eventuelle indflydelse på dem. I dag anerkender dog stort set alle klimaforskere, at kloden bliver stadig varmere, og at menneskelig aktivitet spiller en afgørende rolle for den udvikling. Så hvad bør vi gøre? Globale klimamodeller er ekstremt komplekse, og indtil 1970'erne har selv computere, der kan forarbejde uhyre mængder af data, svært ved at lave pålidelige forudsigelser. Klimamodellerne beviser deres værd i 1991, da de efter et enormt vulkanudbrud i Filippinerne korrekt forudsiger, at den globale temperatur i to år vil falde en halv grad. Klimamodellerne forudsiger, at hvis indholdet af CO² i atmosfæren fordobles, vil temperaturerne globalt stige 2-5°, men lokale forudsigelser er endnu for svære at lave. Derfor laver man lokale forudsigelser ved at lave empiriske studier, som fx viser, at gletsjerne og havis i Grønland smelter med foruroligende hastighed. Boreprøver af indlandsis m.v. viser, at globale temperaturstigninger på flere grader kan ske ved bratte skift på bare 5-10 år, som det fx skete, da istidsperioden Yngre Dryas for 11.000 år siden pludselig stoppede. Pludselige klimaforandringer har før med ét udslettet civilisationer som fx Anasazi-indianerne, der gik til i indbyrdes kampe på bare 20 år, men vil vi være bedre rustede til teknologisk, videnskabeligt og politisk at tackle de enorme udfordringer, der måske ganske snart er uundgåelige, fordi vi (endnu) ikke gør noget drastisk for at stoppe den globale opvarmning?


"Kampen for fremtiden" er en del af

Serie
Klimakrigen

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Klimakrigen (1-3)
Serien er produceret af BBC og består af 3 afsnit.
Serien er primært relevant i fagene Naturgeografi (Klima og vejrs betydning for menneskets livsvilkår) og Geovidenskab (Vejr, klima og klimaændringer. Natur- og samfundsmæssige faktorer, der påvirker klimaet).
Derudover vil den også være relevant i andre naturvidenskabelige sammenhænge, hvor man beskæftiger sig med klimaet.
De enkelte afsnit udgør samlet en form for kronologisk gennemgang af udviklingen i opfattelsen af klimaændringer og deres betydning, samt en gennemgang af den klimapolitiske diskussion de sidste tiår.
Samtidig redegør serien for de videnskabelige forskningsresultater og metoder, der ligger til grund for forskningen, herunder en indgående beskrivelse af videnskaben om klimamodeller, og metoderne og forskningen bag.

MitCFU logo
MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF
Bidragsyder
Gaby Hornsby
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000020057
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 51 min
Sprog
Dansk, Engelsk (sporadisk)
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
51 min..
TV-dato
11. jan. 2012 kl. 19.10