Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Jimmys madfabrik ( 1 )
morgenmad
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det morgenmaden. Cornflakes laves af majskerner, og først adskiller man kimen, skallen og stivelsen. Stiveslen blandes med maltsirup, mens majsgrynene kværnes, koges, tørres, valses til flager og ristes til cornflakes. Stivelsen blandes med b-vitamin, salt, sukker og jern og sprayes på cornflakesene. Sukker laves ofte af sukkerroer, som kun indeholder 17% sukker, og derfor er ekstraktionsprocessen kompliceret: Roerne skylles og hakkes først og ligger så i varmt vand og bliver til en gullig, grumset væske, der skal filtreres kemisk for at fjerne trevler og urenheder. Det gøres med kuldioxid og læsket kalk, der udfælder kridt, som opfanger urenhederne, bundfældes og så kan filtreres fra. Så koges sukkersaften og bliver til sirup, der centrifugeres ved en bestemt temperatur så krystallerne udskilles og danner rent, hvidt sukker. Til cornflakes hører mælk, og Jimmy besøger en gård for at se, hvordan køer bliver malket af en robot og er så glade for det, at de både producerer mere og bedre mælk. Frysetørret pulverkaffe laves ved hjælp af potentielt eksplosiv spraytørring. Væsken fra en kande stærk kaffe sprayes med en dyse ind i en glohed cylinder, og mens væsken fordamper øjeblikkeligt, falder kaffepulveret ned på bunden af cylinderen.


"Jimmys madfabrik ( 1 )" txtIsPartOf

Serie
Jimmys madfabrik

Side
af

NotLoggedIndHeadline

NotLoggedIndDescription

Den pædagogiske vejledning retter sig mod fysik- og kemiundervisning i 7.-10. klasse. Selve tv-udsendelsen er tænkt som inspiration til elevernes videre arbejde med de forslag til en række faglige aktiviteter, som skitseres i den pædagogiske vejledning*iSSTH-VIAUC.

MitCFU logo
MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF
CFU vejledning
Søren Østergaard
Instruktør
Andrew Thompson
Matthew Ainsworth
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021044
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
13. maj 2012 kl. 20.30