Tilbage
Jimmys madfabrik ( 2 )
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det en sandwich. Hjemmebagt brød bliver hårdt i løbet af et par dage, men supermarkedbrød holder sig blødt længe, fordi der er bagehjælpemidler i. Superhurtig piskning, fedt og emulgatorer fordeler lufttætte bobler jævnt i dejen og gør hævningen lynhurtig og brødet spændstigt og frisk. Sandwichfyld er bl.a. tomater, og mindst en britisk tomatavler har fået en god idé, som gør det muligt for ham også at producere billige tomater i drivhuse om vinteren. Han køber supermarkeders enorme mængder af frasorteret frugt og grønt, moser det og lader trillioner af bakterier æde mosen og afgive metangas i processen. Metangassen brændes af og opvarmer drivhusene, men udvikler også CO² som forbrændingsgas, som pumpes ind i drivhusene, for så vokser tomaterne hurtigere. Moderne salatmarker bruger selvfølgelig kemikalier, men også biologisk krigsførelse imod skadelige insekter i form af bl.a. flagermus og mariehøns. Under salathøsten filtreres de fleste insekter først væk, og siden nedkøles, skylles og computerovervåges salaten, så ingen insekter ender i kundens salatpose. Smelteost er kun 60% ost, mens de øvrige 40% er vand, mælkepulver og smeltesalte, der skal få den gummiagtige substans til at hænge sammen.
hvad er der i min sandwich?
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det en sandwich. Hjemmebagt brød bliver hårdt i løbet af et par dage, men supermarkedbrød holder sig blødt længe, fordi der er bagehjælpemidler i. Superhurtig piskning, fedt og emulgatorer fordeler lufttætte bobler jævnt i dejen og gør hævningen lynhurtig og brødet spændstigt og frisk. Sandwichfyld er bl.a. tomater, og mindst en britisk tomatavler har fået en god idé, som gør det muligt for ham også at producere billige tomater i drivhuse om vinteren. Han køber supermarkeders enorme mængder af frasorteret frugt og grønt, moser det og lader trillioner af bakterier æde mosen og afgive metangas i processen. Metangassen brændes af og opvarmer drivhusene, men udvikler også CO² som forbrændingsgas, som pumpes ind i drivhusene, for så vokser tomaterne hurtigere. Moderne salatmarker bruger selvfølgelig kemikalier, men også biologisk krigsførelse imod skadelige insekter i form af bl.a. flagermus og mariehøns. Under salathøsten filtreres de fleste insekter først væk, og siden nedkøles, skylles og computerovervåges salaten, så ingen insekter ender i kundens salatpose. Smelteost er kun 60% ost, mens de øvrige 40% er vand, mælkepulver og smeltesalte, der skal få den gummiagtige substans til at hænge sammen.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBidragsyder
Andrew Thompson
Matthew Ainsworth
Simon Everson
Matthew Ainsworth
Simon Everson
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021073
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
20. maj 2012 kl. 20.30