Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Jimmys madfabrik ( 3 )
TVOptagelse
Jimmys madfabrik ( 3 )
fra køleskabet
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det mælk, æg, ost og smør. Komælk er naturligt delt i mælk og et lag fløde ovenpå, og fedtperlerne er temmelig store, men den meste mælk bliver homogeniseret ved at blive sprøjtet gennem en højtryksdyse, så fedtperlerne smadres og bliver flere og mindre. Mælken får således den ensartede (homogene) tekstur, som de fleste forbrugere foretrækker. Mælken pasteuriseres ved 72° for at dræbe farlige bakterier, og når den køles lynhurtigt ned igen, bevares smagen. På æggepakkerier kontrolleres æg for revner, ælde m.v. ved hjælp af sensorer, der slår blidt til æggene og lytter efter forkerte lyde. Fejlene i æggene skyldes typisk stressede høns, og de frasorterede æg indgår straks i produktionen af mayonnaise, kager osv. Ost produceres af syrnet mælk, som tilsættes bakterier, hvorefter valle og mælk sigtes fra. Bakterierne lever af mælkesukkeret, formerer sig og danner mælkesyre, der får osten til at skille og blive fast. På et bestemt tidspunkt blandes salt i for at gøre bakterieprocessen langsom, mens osten modnes. Smør laves af fløde, som bliver rystet til fast form, mens minarine laves af planteolie, der blandes med palmeolie og emulgator for at få fast form. For at få smørsmag tilsættes bl.a. vitaminer, salt og mælkepulver.


"Jimmys madfabrik ( 3 )" er en del af

Serie
Jimmys madfabrik

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Bidragsyder
Andrew Thompson
Matthew Ainsworth
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021112
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
27. maj 2012 kl. 20.30