Tilbage
Jimmys madfabrik ( 6 )
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang handler det om "naturstridig" mad. Firkantet skinke til sandwiches laves fx ved, at klumper af svinekød tilsættes fosfater, der holder på det vand, som pumpes ind i kødet. Natriumnitrat tilsættes for at konservere kødet og farve det rosa, og så blandes det hele godt i en tumbler. Myosin udskilles og gør kødblandingen klistret, så den kan presses sammen i en firkantet metalform, blive kogt og skåret ud. Svampe som fx champignon vokser egentlig kun om efteråret, men i dag kan de dyrkes hele året ved at narre dem. Myceliumtrådene i jorden sætter frugt (svampen) om efteråret, men ved at dække trådene med våd muld i et gartneri, kan man narre dem til at producere svampe. Laks er egentlig også sæsonfisk, der gyder i efteråret, men når de holdes i indendørs bassiner, kan man ved at regulere temperatur og lys narre laksene til at gyde oftere. Fra ægget klækkes i ét bassin, og til den voksne fisk er spiseklar, vokser den tre år i forskellige bassiner. I udendørs dambrug narrer man voksne laks med lamper under vandet, så de tror, at det er evig sommer og beholder deres sølvfarve. Bananer importeres grønne til Europa og kan modnes på kommando ved hjælp af gassen ætylen, der virker som et hormon, som får frugt til at modnes.
hvem laver numre med vores mad?
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang handler det om "naturstridig" mad. Firkantet skinke til sandwiches laves fx ved, at klumper af svinekød tilsættes fosfater, der holder på det vand, som pumpes ind i kødet. Natriumnitrat tilsættes for at konservere kødet og farve det rosa, og så blandes det hele godt i en tumbler. Myosin udskilles og gør kødblandingen klistret, så den kan presses sammen i en firkantet metalform, blive kogt og skåret ud. Svampe som fx champignon vokser egentlig kun om efteråret, men i dag kan de dyrkes hele året ved at narre dem. Myceliumtrådene i jorden sætter frugt (svampen) om efteråret, men ved at dække trådene med våd muld i et gartneri, kan man narre dem til at producere svampe. Laks er egentlig også sæsonfisk, der gyder i efteråret, men når de holdes i indendørs bassiner, kan man ved at regulere temperatur og lys narre laksene til at gyde oftere. Fra ægget klækkes i ét bassin, og til den voksne fisk er spiseklar, vokser den tre år i forskellige bassiner. I udendørs dambrug narrer man voksne laks med lamper under vandet, så de tror, at det er evig sommer og beholder deres sølvfarve. Bananer importeres grønne til Europa og kan modnes på kommando ved hjælp af gassen ætylen, der virker som et hormon, som får frugt til at modnes.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBidragsyder
Andrew Thompson
Matthew Ainsworth
Simon Everson
Matthew Ainsworth
Simon Everson
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021258
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
17. jun. 2012 kl. 20.30