Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Jimmys madfabrik ( 8 )
TVOptagelse
Jimmys madfabrik ( 8 )
hurtig mad
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det hurtigt tilberedt mad, som sparer os for tid i en fortravlet hverdag. Dåseflødeskum består ganske vist af fed fløde (35%), men også af sirup og emulgator, som binder fedt og vand sammen. Hældt i en beholder sammen med lattergas, som opløses i fedtet (fløden), danner blandingen luftbobler under tryk, som giver dåseflødeskum en særlig luftig kvalitet, når den trykkes ud. Når kogt ris køler af, kan den producere bakterien Bacillus cereus, som giver smertefuld diarré, så fabrikker, der laver forkogt ris til mikroovnen, desinficerer risene med glohed damp, før risene koges og under sterile forhold pakkes i bakker fyldt med kvælstofgas (som forhindrer bakterievækst). Minutnudler (instant noodles) er lavet med en traditionel dej af mel, salt, krystalsoda og vand, som forkoges med damp. Fabrikkerne koger så nudlerne i olie, så alt vand tvinges ud af dem, og de bliver knasende tørre, og så er det op til forbrugerne at tilføje kogende vand derhjemme, så nudlerne atter bliver bløde og lækre. Icebergsalat dyrkes på engelske marker året rundt, og for at sikre, at salaten får præcis den rette vandmængde, pumpes der efter behov vand ind under markerne, som med laserteknik er blevet harvet, så de er helt i vater, før salaten sås.


"Jimmys madfabrik ( 8 )" er en del af

Serie
Jimmys madfabrik

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Bidragsyder
Jennifer King
Jo Scott
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021335
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
1. jul. 2012 kl. 20.30