Tilbage
Jimmys madfabrik ( 9 )
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det morgenmaden, som Jimmy også har tacklet tidligere i serien. Jimmy starter med at lave sit eget jordnøddesmør (peanutbutter), og derefter møder han en mand, som lever af at smage te til. Da det drikkevand, som koges til tevand, er forskelligt i hårdhed, mineralindhold osv. forskellige steder i Storbritannien, er det tesmagerens lod at tilpasse smagen af teen til de regionale vandforhold, således at kunderne får samme smagsoplevelse, uanset om de drikker te af et bestemt mærke i fx Glasgow eller i London. Mange spiser grynprodukter til morgenmaden, og det kan fx være poppede ris. På fabrikken koger man først risen tilsat lidt maltekstrakt og jern, og så tørres de et døgns tid. De tørrede ris mases flade, så de revner, og så får de 15 timer i ovnen igen. Nu er alt vand forsvundet, og på grund af revnerne popper risene, når de til sidst udsættes for meget høj temperatur i et kort stykke tid. For at spare tid, kan fabrikken også poppe risene under højt tryk i en "poppe-kanon". Yoghurt laves af skummetmælkspulver, sukker og protein, der varmes op til en høj temperatur, så alle bakterier dræbes. Og så tilsættes fire bestemte bakterier, som på et par timer omdanner mælkesukker til syrlig yoghurt.
op og af sted
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det morgenmaden, som Jimmy også har tacklet tidligere i serien. Jimmy starter med at lave sit eget jordnøddesmør (peanutbutter), og derefter møder han en mand, som lever af at smage te til. Da det drikkevand, som koges til tevand, er forskelligt i hårdhed, mineralindhold osv. forskellige steder i Storbritannien, er det tesmagerens lod at tilpasse smagen af teen til de regionale vandforhold, således at kunderne får samme smagsoplevelse, uanset om de drikker te af et bestemt mærke i fx Glasgow eller i London. Mange spiser grynprodukter til morgenmaden, og det kan fx være poppede ris. På fabrikken koger man først risen tilsat lidt maltekstrakt og jern, og så tørres de et døgns tid. De tørrede ris mases flade, så de revner, og så får de 15 timer i ovnen igen. Nu er alt vand forsvundet, og på grund af revnerne popper risene, når de til sidst udsættes for meget høj temperatur i et kort stykke tid. For at spare tid, kan fabrikken også poppe risene under højt tryk i en "poppe-kanon". Yoghurt laves af skummetmælkspulver, sukker og protein, der varmes op til en høj temperatur, så alle bakterier dræbes. Og så tilsættes fire bestemte bakterier, som på et par timer omdanner mælkesukker til syrlig yoghurt.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBidragsyder
Jennifer King
Jo Scott
Jo Scott
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021368
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
8. jul. 2012 kl. 20.30