Tilbage
Jimmys madfabrik ( 10 )
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det mad, som vi enten elsker eller hader. Gærekstrakt laves af gær opløst i varmt vand og salt, så gærcellerne dør, og deres proteiner nedbrydes, hvilket giver den indtørrede gærekstrakt en kødagtig smag og smørbar konsistens. Snitning af løg får os til at græde på grund af løgets kemiske forsvar mod fjender. Ved et snit blandes to forskellige svovlmolekyler og producerer den damp, som fremkalder øjnenes forsvar i form af tårer. I svovlfattig jord fremavles nu løg med et lavt svovlindhold, så løgets søde smag dominerer, og øjnene ikke løber i vand. Chokolade bliver blank og hård, når fedtkrystallerne afkøles til den rette temperatur, men ved forkert temperatur danner krystallerne et kaotisk mønster, og chokoladen bliver mat og blød. Tyggegummi laves af polyisobutylen, polyvinylacetat, voks, harpiks og talkum! Det hele varmes godt og tilsættes glukosesirup, sukker og pebermyntearoma.
elsket eller hadet
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det mad, som vi enten elsker eller hader. Gærekstrakt laves af gær opløst i varmt vand og salt, så gærcellerne dør, og deres proteiner nedbrydes, hvilket giver den indtørrede gærekstrakt en kødagtig smag og smørbar konsistens. Snitning af løg får os til at græde på grund af løgets kemiske forsvar mod fjender. Ved et snit blandes to forskellige svovlmolekyler og producerer den damp, som fremkalder øjnenes forsvar i form af tårer. I svovlfattig jord fremavles nu løg med et lavt svovlindhold, så løgets søde smag dominerer, og øjnene ikke løber i vand. Chokolade bliver blank og hård, når fedtkrystallerne afkøles til den rette temperatur, men ved forkert temperatur danner krystallerne et kaotisk mønster, og chokoladen bliver mat og blød. Tyggegummi laves af polyisobutylen, polyvinylacetat, voks, harpiks og talkum! Det hele varmes godt og tilsættes glukosesirup, sukker og pebermyntearoma.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet-
Ungdomsuddannelser
-
Faglige områder
-
Bidragsyder
Jennifer King
Jo Scott
Jo Scott
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021401
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
15. jul. 2012 kl. 20.30