Tilbage
Jimmys madfabrik ( 12 )
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det søndagsfrokosten. Pulverkartoffelmos laves af kartofler kogt ved bare 60° for at blødgøre stivelsen i cellerne. Så kommes kartoflerne i iskoldt vand for at stoppe processen og styrke cellevæggene. Dernæst dampes kartoflerne skånsomt, og nu kan de moses, uden at cellevæggene nedbrydes, og stivelsen vælter ud og gør mosen klistret. Mosen tørres nogle sekunder på en glohed tromle, så de 80% vand fordamper, og der kun er pulver tilbage. Avls-væddere testes i CT-skannere for lårmuskler og andre kvalitetsgener, som de skal give videre til de lam, som vi spiser, og hvis kød helst skal have så høj og ensartet en kvalitet som muligt. Yorkshire pudding laves på fabrikker med en hemmelig fordeling af æggeblomme og æggehvide, særligt mel, skånsom omrøring, bagning i fire faser osv. så den færdige pudding ikke falder sammen. Koffeinfri kaffe laves af dampede, rå kaffebønner, der varmes i vand, så koffeinen frigives og fanges i et filter med aktivt kul. Det tiloversblevne vand rummer al kaffesmagen og kan nu bruges til et nyt hold blødgjorte bønner. De kan nemlig afgive deres koffein i kulfilteret, men ikke deres smag, da vandet jo allerede er mættet med kaffesmag. Nu skal de koffeinfri bønner bare ristes og kværnes til kaffe.
søndagsfrokost
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det søndagsfrokosten. Pulverkartoffelmos laves af kartofler kogt ved bare 60° for at blødgøre stivelsen i cellerne. Så kommes kartoflerne i iskoldt vand for at stoppe processen og styrke cellevæggene. Dernæst dampes kartoflerne skånsomt, og nu kan de moses, uden at cellevæggene nedbrydes, og stivelsen vælter ud og gør mosen klistret. Mosen tørres nogle sekunder på en glohed tromle, så de 80% vand fordamper, og der kun er pulver tilbage. Avls-væddere testes i CT-skannere for lårmuskler og andre kvalitetsgener, som de skal give videre til de lam, som vi spiser, og hvis kød helst skal have så høj og ensartet en kvalitet som muligt. Yorkshire pudding laves på fabrikker med en hemmelig fordeling af æggeblomme og æggehvide, særligt mel, skånsom omrøring, bagning i fire faser osv. så den færdige pudding ikke falder sammen. Koffeinfri kaffe laves af dampede, rå kaffebønner, der varmes i vand, så koffeinen frigives og fanges i et filter med aktivt kul. Det tiloversblevne vand rummer al kaffesmagen og kan nu bruges til et nyt hold blødgjorte bønner. De kan nemlig afgive deres koffein i kulfilteret, men ikke deres smag, da vandet jo allerede er mættet med kaffesmag. Nu skal de koffeinfri bønner bare ristes og kværnes til kaffe.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetBidragsyder
Jennifer King
Jo Scott
Jo Scott
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021441
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
29. jul. 2012 kl. 20.30