Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Jimmys madfabrik ( 13 )
TVOptagelse
Jimmys madfabrik ( 13 )
varmt og koldt
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Hvordan produceres de fødevarer, som vi køber i supermarkedet, og som vi spiser og drikker hver dag? Hvilken rolle spiller videnskab og kemi i processen? Storbritanniens egen bonderøv, Jimmy Doherty, tegner og fortæller fra sit improviserede laboratorium, hvor han med simple remedier selv prøver at skabe den mad, vi køber. Denne gang gælder det fødevarerproducenternes brug af ekstreme temperaturer. Soft-ice laves af soft-ice-mix bestående af skummetmælk, skummetmælkspulver, vegetabilsk fedtstof, vaniljearoma og sukker, som mikses under opvarmning. Blandingen fryses ned med tøris til minus 5°, men der skal også blandes luft i for at skabe den rigtige konsistens. Almindelig is er minus 18° kold, så soft-ice er ikke alene blødere, men også sødere, fordi vore smagsløg ikke lammes af kulden, men bedre kan smage sødmen. Karrysovs på glas kan holde sig i to år, fordi sovsen er blevet varmet op til 90° i ti minutter og har fået tilsat en passende mængde syre (fx citronsaft) for at dræbe bakterier. Broccoli er faktisk blomster, som bliver slatne efter nogle få timer, så de skal køles ned til lige over frysepunktet med det samme for at bevare saftspændthed, friskhed og sprødhed. Rejechips laves på fabrik af purerede rejer og en dej af tapioka-mel og ganske lidt vand. Blandingen udsættes for et enormt tryk, som kværner stivelsen, og når der tilføjes høj varme, smelter stivelsen - og så har man rejechips på få minutter. Når chipsene smides i varm olie, omdannes den sidste rest vand til damp, og dampboblerne får chipsen til at udvide sig og puffe.


"Jimmys madfabrik ( 13 )" er en del af

Serie
Jimmys madfabrik

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Bidragsyder
Jennifer King
Jo Scott
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000021465
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
5. aug. 2012 kl. 20.30