Tilbage
Siffror
Skalning ( 7 )
SVT1
Del 7 af 10. I serien Siffror tager matematiker Jo Røislien os med på en underholdende rejse i tallenes spændende verden. Han ser matematik overalt og mener, at matematik kan gøre verden lettere at forstå! Hvordan kan det være muligt? Jo Røislien besøger skyskrabere og møder verdens højeste mand. Kan King Kong eksistere andet end i teorien, og smager champagne i små flasker bedre end i magnumstørrelse?
Skalning ( 7 )
4.-10. klasse
SVT1
Del 7 af 10. I serien Siffror tager matematiker Jo Røislien os med på en underholdende rejse i tallenes spændende verden. Han ser matematik overalt og mener, at matematik kan gøre verden lettere at forstå! Hvordan kan det være muligt? Jo Røislien besøger skyskrabere og møder verdens højeste mand. Kan King Kong eksistere andet end i teorien, og smager champagne i små flasker bedre end i magnumstørrelse?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetI denne udsendelse af Siffror er der fokus på begrebet skalering. Røislien kigger på forskellige hverdags situationer hvor man benytter sig af skalering (fx når man skal omregne en bageopskrift fra 2 personer til 4 personer) og hvilke problemstillinger der kan opstå ved at skalere.
Skalering - har det en betydning?
Hent PDF med kapitelmærkning
01
00:01:04
00:01:04
Bygningskonstruktioner
De sidste 100 år er bygninger rundt omkring i verden blevet højere og højere, men er der nogen begrænsninger?
De sidste 100 år er bygninger rundt omkring i verden blevet højere og højere, men er der nogen begrænsninger?
02
00:07:05
00:07:05
Grubler
Kan du løse denne grubler?
Kan du løse denne grubler?
03
00:08:49
00:08:49
Madlavning er matematik
Man bruger matematik til at måle, veje og udregne mængder når vi laver mad.
Man bruger matematik til at måle, veje og udregne mængder når vi laver mad.
04
00:10:06
00:10:06
Mad i rette mængder
For at skabe den perfekte madoplevelse skal man tilpasse (skalere) sammensætningen af mad i de rette mængder. Selv Michelin-restauranter bruger en lineal i deres madlavning.
For at skabe den perfekte madoplevelse skal man tilpasse (skalere) sammensætningen af mad i de rette mængder. Selv Michelin-restauranter bruger en lineal i deres madlavning.
05
00:14:47
00:14:47
Har mængden og proportioner betydning for smagsoplevelsen?
06
00:20:45
00:20:45
Store forsamlinger - er der en matematisk løsning?
Når grupper af mennesker skal samles fx til et sportsarrangement er der en masse logistiske sammenhænge som klares. Men hvilke beregninger bør man foretage sig?
Når grupper af mennesker skal samles fx til et sportsarrangement er der en masse logistiske sammenhænge som klares. Men hvilke beregninger bør man foretage sig?
07
00:28:00
00:28:00
Skalering bruges i mange sammenhænge
Det er kunne skalere bruges i mange forskellige hverdagssammenhænge. Vi tænker måske ikke over at det er matematik vi bruger. Kan i finde på andre sammenhænge hvor skalering er en nødvendighed eller kan hjælpe?
Det er kunne skalere bruges i mange forskellige hverdagssammenhænge. Vi tænker måske ikke over at det er matematik vi bruger. Kan i finde på andre sammenhænge hvor skalering er en nødvendighed eller kan hjælpe?
-
Matematik
-
Geometri og måling
-
Matematiske kompetencer
-
Tal og algebra
-
Pædagogisk note
Jonas Juul Hansen
Vært
Jo Røislien
Udgiver
SVT1
Udgivelsesår
2013
Faustnummer
TV0000026673
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Norsk
Undertekster
Svensk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
9. okt. 2013 kl. 22.05