Back
Madmagasinet
Ænder
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. I Danmark produceres 600.000 ænder om året. Fritgående ænder og økoænder er 14 uger gamle ved slagtning, og de har meget mere plads, flere badebassiner og udendørsarealer end ikke-økologiske ænder, der kun er 8 uger gamle ved slagtning og har mange brækkede led og knogler, bl.a. fordi de ikke er udvoksede og løftes op ved halsen, når de skal transporteres til slagteriet. I Danmark avles mest pekingænder, der er fredelige, i modsætning til de mere kødfulde berberiænder, som kan være aggressive over for hinanden. Derfor klippes dele af berberiænders negle og næb af i udlandet i den ikke-økologiske produktion - uden smålig skelnen til nerveender og smerte! Dyrenes beskyttelse anbefaler bl.a. af den grund fritgående eller økologiske (peking)ænder, men ikke danske, for de skal helt til Holland for at blive slagtet, og det indebærer rigtig mange timers transport under stressende forhold: En kort vej til slagteriet er vigtig for dyrevelfærden. Den laveste kilopris på en konventionel and er 60 kroner, mens den dyreste økoand koster 270 kroner kiloet. Alle ænder svinder ved stegning 40-60%, men Bitz mener klart, at økoænder er merprisen værd, fordi de smager meget bedre. I en blindtest med nogle kokkeelever vinder den ungarske, ikke-økologiske and til en middelpris imidlertid overraskende, så konklusionen synes at være, at hvis man køber en fritgående/økologisk pekingand, betaler man primært for at sikre en bedre dyrevelfærd.
Ænder
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. I Danmark produceres 600.000 ænder om året. Fritgående ænder og økoænder er 14 uger gamle ved slagtning, og de har meget mere plads, flere badebassiner og udendørsarealer end ikke-økologiske ænder, der kun er 8 uger gamle ved slagtning og har mange brækkede led og knogler, bl.a. fordi de ikke er udvoksede og løftes op ved halsen, når de skal transporteres til slagteriet. I Danmark avles mest pekingænder, der er fredelige, i modsætning til de mere kødfulde berberiænder, som kan være aggressive over for hinanden. Derfor klippes dele af berberiænders negle og næb af i udlandet i den ikke-økologiske produktion - uden smålig skelnen til nerveender og smerte! Dyrenes beskyttelse anbefaler bl.a. af den grund fritgående eller økologiske (peking)ænder, men ikke danske, for de skal helt til Holland for at blive slagtet, og det indebærer rigtig mange timers transport under stressende forhold: En kort vej til slagteriet er vigtig for dyrevelfærden. Den laveste kilopris på en konventionel and er 60 kroner, mens den dyreste økoand koster 270 kroner kiloet. Alle ænder svinder ved stegning 40-60%, men Bitz mener klart, at økoænder er merprisen værd, fordi de smager meget bedre. I en blindtest med nogle kokkeelever vinder den ungarske, ikke-økologiske and til en middelpris imidlertid overraskende, så konklusionen synes at være, at hvis man køber en fritgående/økologisk pekingand, betaler man primært for at sikre en bedre dyrevelfærd.
Log in and get access
You must log in with Unilogin or WAYF - then you can borrow materialVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Publisher
DR1
Publication year
2013
Faust number
TV0000027013
Physical description
TV-optagelse, 25 min
Language
Dansk, Engelsk (sporadisk)
Undertekster
Dansk
Material type
TV-udsendelse
Playing time
25 min.
TV-dato
5. Nov 2013 kl. 21:55