Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Clara Immerwahr
TVOptagelse
Clara Immerwahr
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser

ARD

Tysk historisk tv-drama fra 2014. Breslau (Wroclaw) i 1880'erne: Clara Immerwahr studerer kemi, hvilket er usædvanligt for en kvinde på den tid. På universitetet møder hun Fritz Haber, der også er kemiker. De to har en turbulent tilværelse arbejdsmæssigt og privat, og det hele ender dramatisk, da Fritz Haber opfinder den giftgas (ætsende klorgas), som sættes ind mod de allierede soldater under slaget ved Ypern i 1915 under Første Verdenskrig. Som overbevist pacifist er Clara Immerwahr fuldstændig imod sin mands forskning, men kvindeemancipationen er endnu ikke fremskreden nok, og Haber ikke videnskabsmand nok til principielt og etisk at stille spørgsmålstegn ved den militære og politiske brug af hans opfindelse. Konsekvensen er, at Clara Immerwahr skyder sig en kugle for panden samme nat, som sejren ved Ypern fejres.


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Filmen Clara Immerwahr er på den ene side et historisk drama og på den anden side en film der er højaktuel og nærmest universel. Filmen beskriver Clara Immerwahr - og Fritz Haber - fra de lærte hinanden at kende til Clara Immerwahrs død. Det er i denne periode Clara Immerwahr påbegynder sine studier og ender med at erhverve en doktorgrad i kemi og bliver gift med Fritz Haber.
Clara Immerwahrs liv var fyldt med modstand. Det at kunne påbegynde et universitetsstudium er på denne tid næsten en umulighed for en kvinde, men det lykkes for Clara Immerwahr. Ansættelse i er forskerstilling på et universitet er næste forhindring, men det lykkes, da hun bliver ansat i hendes mands forskningsteam. For begge gælder det tillige, at det er en kæmpeudfordring at avancere i universitetsverdenen med deres jødisk baggrund. Da Clara Immerwahr og Fritz Haber får deres første og eneste barn, bliver hendes position som universitetsansat hurtigt forvandlet til en stilling som mor og hjemmegående husmor, slut på forskningen. Og endelig så bliver de idealer om at skabe en bedre verden gennem forskning forrådt af manden, da han bruger sin forskning til at fremstille giftgas.
Filmen vil kunne bruges i forløb i en lang række fag i alle tre fakulteter, samt i flerfaglige forløb, ikke som en faktabaseret dokumentation, men som et skarpt debatoplæg og et oplæg til eftertanke over, hvordan vi handler og hvordan vi bruger vores viden.
Filmen peger på en række temaer og dilemmaer:
Krig og forskning: Hvem skal forskningen tjene? Hvad er forskerens ansvar? Og hvem er forskeren ansvarlig over for?
Krig: Hvordan skal vi forholde os til krig? Hvem og hvad er vi forpligtet over for?
Ligestilling og kønsroller: Har vi fuld ligestilling? Har kvinder på alle områder de samme betingelser som mænd? Har mænd og kvinder det samme ansvar?
Diskrimination: Har alle uanset etnisk baggrund lige muligheder i dag?
Nedenfor under supplerende materialer findes en pædagogisk vejledning, der består af en række generelle refleksioner, ideer og opgaver til at arbejde med tv- og spillefilm i tyskundervisningen. Hovedfokus på selve opgaverne i denne vejledning ligger inden for mundtlig og til dels skriftlig kommunikation samt kultur og samfund som formuleret i Fælles Mål for tysk. Du kan således vælge, hvor du ønsker at lægge vægten i arbejdet med filmen og bruge de ideer til opgaver, som er mest relevante til din undervisning.

CFU vejledning
Anne Sophie Westh
Christina Hellensberg
Kim Østerskov Andersen
Instruktør
Harald Sicheritz
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Skuespiller
August Zirner
Katharina Schüttler
Maximilian Brückner
Udgiver
ARD
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000029705
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 89 min
Sprog
Tysk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
89 min..
TV-dato
28. maj 2014 kl. 20.15