Back
Madmagasinet
Kyllinger
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. 99,6 % af de 116 millioner kyllinger, vi i Danmark producerer om året, er konventionelt opdrættet i store åbne haller, hvor de går og ligger meget tæt op ad hinanden (20 kyllinger pr m²). Allerede efter 9 uger er disse specielt fremavlede og hurtigtvoksende kyllinger store nok til at blive slagtet. Foreningen Dyrenes Beskyttelse er meget kritisk over for disse produktionsforhold: Den hurtige vækst gør, at kyllingerne har problemer med at bære deres egen vægt, så de enten bare sidder hele tiden eller humper omkring, og de tætpakkede og gispende kyllinger får desuden varmestress og ætsninger på fødderne, fordi de bevæger sig rundt i deres egne våde ekskrementer, som danner ammoniaksyre i forbindelse med visse former for strøelse. Problemet med ætsninger er man begyndt at tage hånd om med en neutraliserende form for strøelse, men de andre problemer består. Firmaet Løgismose producerer i Frankrig frilandskyllinger, som lever længe og næsten vildt, og Løgismose sælger dem gennem Netto til en favorabel pris (ca. 68 kroner pr kilo). Det kan ikke lade sig gøre med danskproducerede økologiske kyllinger (ca. 81 kr. kiloet), der koster over dobbelt så meget som en konventionel kylling (ca. 36 kr. kiloet). I en testsmagning vinder frilandskyllingen foran økokyllingen på smag, kødstruktur og udseende, men vælger man alligevel at se stort på smagen og købe den billigst mulige kylling, så husk at danskproducerede, konventionelle kyllinger trods alt har haft et bedre liv end endnu billigere konventionelle kyllinger importeret fra udlandet.
Kyllinger
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. 99,6 % af de 116 millioner kyllinger, vi i Danmark producerer om året, er konventionelt opdrættet i store åbne haller, hvor de går og ligger meget tæt op ad hinanden (20 kyllinger pr m²). Allerede efter 9 uger er disse specielt fremavlede og hurtigtvoksende kyllinger store nok til at blive slagtet. Foreningen Dyrenes Beskyttelse er meget kritisk over for disse produktionsforhold: Den hurtige vækst gør, at kyllingerne har problemer med at bære deres egen vægt, så de enten bare sidder hele tiden eller humper omkring, og de tætpakkede og gispende kyllinger får desuden varmestress og ætsninger på fødderne, fordi de bevæger sig rundt i deres egne våde ekskrementer, som danner ammoniaksyre i forbindelse med visse former for strøelse. Problemet med ætsninger er man begyndt at tage hånd om med en neutraliserende form for strøelse, men de andre problemer består. Firmaet Løgismose producerer i Frankrig frilandskyllinger, som lever længe og næsten vildt, og Løgismose sælger dem gennem Netto til en favorabel pris (ca. 68 kroner pr kilo). Det kan ikke lade sig gøre med danskproducerede økologiske kyllinger (ca. 81 kr. kiloet), der koster over dobbelt så meget som en konventionel kylling (ca. 36 kr. kiloet). I en testsmagning vinder frilandskyllingen foran økokyllingen på smag, kødstruktur og udseende, men vælger man alligevel at se stort på smagen og købe den billigst mulige kylling, så husk at danskproducerede, konventionelle kyllinger trods alt har haft et bedre liv end endnu billigere konventionelle kyllinger importeret fra udlandet.
Log in and get access
You must log in with Unilogin or WAYF - then you can borrow material-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
-
Ungdomsuddannelser
-
Faglige områder
-
Vært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Publisher
DR1
Publication year
2015
Faust number
TV0000033465
Physical description
TV-optagelse, 25 min
Language
Dansk
Material type
TV-udsendelse
Playing time
25 min.
TV-dato
7. Apr 2015 kl. 21:55