Tilbage
Søren Ryge præsenterer
Det bedste fjerkræ
DR1
Søren Ryge besøger Lone fra gården Gothenborg i Midtjylland, hvor der avles økologisk frilandsfjerkræ. Lone fortæller i rækkefølge og detaljeret om gårdens kyllinger, kalkuner, ænder og gæs. Om kyllingerne fx at de lokkes til at bevæge sig frit og konstant rundt på de store græsarealer rundt om deres skur ved at strø korn ud i græsset. Den megen motion og græsmarkens dejlige kløver får kyllingerne til på naturlig vis at indtage op mod 16 kilo foder på de 80-90 dage de lever, før de bliver slagtet. Til sammenligning vejer de cirka det samme som konventionelle kyllinger, der ikke bevæger sig meget rundt inde i deres trange indendørs areal, men overfordres med over 4 kilo foder i løbet af de 32-35 dage, de får lov at leve. Ofte ender disse konventionelle og forvoksede kyllinger med at sidde stille på det trange indendørs gulv. De har ikke noget godt kyllingeliv, men er meget billigere end Lones økologiske frilandskyllinger, der til gengæld smager af meget mere. Nogenlunde tilsvarende forskelle er der mellem konventionelle kalkuner, ænder og gæs og så Lones ditto. Kalkunen er i virkeligheden en sart skovfugl, så på Gothenborg får de udeområder med træer og beplantning. Ænderne bliver slagtet på Gothenborg, mens det øvrige fjerkræ slagtes på slagterier i nærheden, men fælles for dem alle er, at de ikke bliver stressede af lang og udmattende transport til slagteriet. Selve slagtningen er konventionel: Fjerkræ hænges op, bedøves med et strømstød, får hovedet skåret af, skoldes i kogende vand, plukkes, får indvoldene taget ud, bliver renset, skyllet og frosset ned.
Det bedste fjerkræ
6.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Søren Ryge besøger Lone fra gården Gothenborg i Midtjylland, hvor der avles økologisk frilandsfjerkræ. Lone fortæller i rækkefølge og detaljeret om gårdens kyllinger, kalkuner, ænder og gæs. Om kyllingerne fx at de lokkes til at bevæge sig frit og konstant rundt på de store græsarealer rundt om deres skur ved at strø korn ud i græsset. Den megen motion og græsmarkens dejlige kløver får kyllingerne til på naturlig vis at indtage op mod 16 kilo foder på de 80-90 dage de lever, før de bliver slagtet. Til sammenligning vejer de cirka det samme som konventionelle kyllinger, der ikke bevæger sig meget rundt inde i deres trange indendørs areal, men overfordres med over 4 kilo foder i løbet af de 32-35 dage, de får lov at leve. Ofte ender disse konventionelle og forvoksede kyllinger med at sidde stille på det trange indendørs gulv. De har ikke noget godt kyllingeliv, men er meget billigere end Lones økologiske frilandskyllinger, der til gengæld smager af meget mere. Nogenlunde tilsvarende forskelle er der mellem konventionelle kalkuner, ænder og gæs og så Lones ditto. Kalkunen er i virkeligheden en sart skovfugl, så på Gothenborg får de udeområder med træer og beplantning. Ænderne bliver slagtet på Gothenborg, mens det øvrige fjerkræ slagtes på slagterier i nærheden, men fælles for dem alle er, at de ikke bliver stressede af lang og udmattende transport til slagteriet. Selve slagtningen er konventionel: Fjerkræ hænges op, bedøves med et strømstød, får hovedet skåret af, skoldes i kogende vand, plukkes, får indvoldene taget ud, bliver renset, skyllet og frosset ned.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Søren Ryge Petersen
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000034728
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 28 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
28 min..
TV-dato
6. aug. 2015 kl. 20.30