Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Die Wiener Semmel
TVOptagelse
Wiener Schmankerl
Die Wiener Semmel
Eine kleine Kulturgeschichte
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser

3sat

Morgenmad i Wien er helt utænkelig uden Kaisersemmel med en gyldenbrun skorpe. I modsætning til den moderne måde at ernære sig på, er det hvide rundstykke stadig nr. 1. Både til morgenmad, frokost eller aftensmad. Det er tæt forbundet med Wiens kulturhistorie og dens caféhustradition, der er blevet opgraderet som immateriel UNESCO kulturarv. Semmel, både Kaisersemmel og Langsemmel er så typisk østrigske, så det ikke engang kan oversættes med det tyske ord Brötchen, men har sin egen betegnelse. Kulturhistorien fortæller hvordan den kulinariske adfærd har forandret sig i de sidste 120 år: At spise for at blive mæt eller at at spise for at nyde var før i tiden et spørgsmål om samfundslag. Indtil midten af det 20 århundrede fik man kun Semmel om søndagen eller ved festlige lejligheder. Så kom overflodsæraen og nu sætter man nu igen spørgsmålstegn ved forbrug. Ud over det er det sundshedsmæssige aspekt samt smagsoplevelsen et af mantraerne i de senere år. Magthaverne har i århundreder sat pris på en rigtig saftig Semmel og man kan heller ikke i dag forestille sig et morgenmadsbord i Wien uden Semmel, ligesom Baguette hører til Paris. Det er ikke alle bagere, der kan lave en Handsemmel. Det er et håndværk, som bliver bedømt efter optikken. Der er i dag bedre melkvaliteter på markedet , der er med til at udvikle Semmel. Der er mange mennesker, fra mølleren til gastro journalisten, der udtaler sig i udsendelsen.


"Die Wiener Semmel" er en del af

Serie
Wiener Schmankerl

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Udgiver
3sat
Udgivelsesår
2016
Faustnummer
TV0000103557
Fysisk beskrivelse
25 min, TV-optagelse
Sprog
Tysk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
23. okt. 2016 kl. 15.05