Den brækkede næse
DR Ultra
Anna og Noah fra H. C. La Cours skole i Randers sendes tilbage til 1865, hvor de skal hjælpe den 22-årige Ejnar, som hele byen kalder "Lykkens Pamfilius", fordi han efter sigende er meget heldig. Ejnar bor med sin familie i en af byens fattigkvarterer, og Ejnars far er skomager og har værksted sammen med familiens meget lille lejlighed. Det er et år siden, Ejnar kom tilbage fra krigen mod preusserne og mistede sin bedste ven - og han har det ikke godt. Ejnars jævnaldrende kammerat Frederik Mammen, som er søn af byens velhavende købmand, som også ejer huset, hvor Ejnars familie bor, driller og tirrer Ejnar. Frederik var ikke med i krigen, fordi hans far betalte sig fra det. De to tidsrejsende børn lærer at garve skind, sy sko, lege med en rumlepotte, hører historier fra den store krig med mange dræbte soldater og forsøger at mægle i konflikten mellem købmanden og Ejnar.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet"Den brækkede næse" er tredje del i ULTRA-serien "Venner fra fremtiden". Denne gang følger vi Anna og Noah, som rejser tilbage til Randers år 1865. De skal hjælpe Ejnar, der af byens borgere kaldes "Lykkens Pamfilius", da han efter sigende er meget heldig.
De tidsrejsende børn forsøger at optrevle fortiden og lærer på egen krop, hvordan datidens Danmark så ud og fungerede. Undervisning med omdrejningspunkt i TV-udsendelsen vil give eleverne forståelse for krigens resultat og desuden give dem et solidt kendskab til begivenhederne, der førte til 1864-krigen. Eleverne vil derfor erhverve sig indsigt i udvikling og sammenhænge.
Der belyses følgende temaer: levevilkår og familieforhold i 1860'erne, 1864, Slaget ved Dybbøl Mølle, væsentlige træk ved kulturen; herunder tidens særlige beklædning og væremåde, at være barn i 1860'erne, kønsroller.

MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF-
Dansk
-
Historie
-
Historiebrug
-