Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 1 )
TVOptagelse
Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 1 )
de første
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DRKultur

Dansk dokumentarserie i 3 afsnit. Tvunget af fattigdom rejste ti procent af danskerne til Amerika mellem 1850 og 1920. I første afsnit af Rejsen til Amerika følger vi de første udvandrere, der opgav alt for at begive sig ud på en lang, farefuld rejse i det ukendte.


"Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 1 )" er en del af

Serie
Rejsen til Amerika - de danske udvandrere

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

I denne første udsendelse af "Rejsen til Amerika" hører vi efterkommere til danske emigranter fortælle om deres forfædre. Det er oplagt, at arbejde med Danmark på denne tid, med enevældens ophør, den første grundlov og demokratiets fødsel, men også med stor fattigdom og ulighed til trods. I USA har de fået Uafhængighedserklæringen og er således foran på nogle centrale punkter.
Et andet tema er mormon-bevægelsen, der opstår i USA og som udbredes til andre lande, heriblandt Danmark. Også de tegner sig for en stor andel af emigranterne, da de oplever en religionsforfølgelse.
Dette afsnit kan evt. krydstjekkes med afsnit 8 i "Historien om Danmark" "Grundloven, folket og magten".

Rejsen til Amerika - de danske udvandrere. De første. Afsnit 1

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:02:54
Kapitelbillede
Indledning
Præsentation af Ane og August Rasmussen, som i 1856 tog turen fra Danmark til Michigan med en drøm om at skabe en bedre tilværelse dér med agerbrug og bjælkehytte! I Michigan var der store skove, savmøller og som i resten af USA et tilbud om billig jord, frihed og muligheder og det betød, at ca 350.000 danskere emigrerede fra en fattig tilværelse i Danmark til Amerika for at skabe sig en ny tilværelse. En tilværelse, som for de fleste immigranter betød hårdt arbejde.

02
00:05:32
Kapitelbillede
Landarbejdernes forhold
I midten af 1800-tallet er forholdene for landarbejderne i Danmark kummerlige. De har ingen mulighed for at få egen jord eller økonomisk fremgang, til gengæld lever de med hårdt slid og dårlig behandling af herremænd og forvaltere.

03
00:06:34
Kapitelbillede
Danmarks første grundlov 1849
I 1849 underskriver Kong Frederik XII Danmarks første grundlov, som skal gøre op om elendighed og ulighed i samfundet. I praksis betyder det dog ingen reelle ændringer for de fattige. Enevælden ophører og demokratitanken er rykket ind, men end ikke stemmeret får de.

04
00:07:16
Kapitelbillede
Amerikafeberen
Ane og August får et brev fra gammel skolekammerat i USA, som beskriver et land med store sletter, en præsident valgt for 4 år og ærlige folk! I 1776 får Amerika nemlig sin Uafhængighedserlæring, som rummer mange af de demokratiske drømme, danskerne også ønsker, og som i langt højere grad er implementeret i samfundet.

05
00:08:36
Kapitelbillede
Rejsen
Ane og Augusts lange og hårde tur over Atlanten varer 2½ måned, inden de kan slå sig ned i Michigan, hvor oldebørnene stadig bor. Her er Augusts dragkiste og dagbøger bevaret og netop, det at han skrev, er i dag et vigtigt vidnesbyrd om emigranternes liv og tanker på den tid.

06
00:12:38
Kapitelbillede
Big Danish Settlement
Ane og August får efterhånden etableret sig og August skriver som lovet hjem og fortæller om deres ny tilværelse i Amerika. Det er inspirerende for dem derhjemme og året efter ankommer 36 af deres venner og slægtninge til USA. The Big Danish Settlement er igang. Der er både forhold i Danmark, der gør, at danskerne bliver skubbet ud af samfundet og forhold i USA, der virker tillokkende på danskerne. Det kalder man PUSH-PULL-effekten.

07
00:14:51
Kapitelbillede
Opsummering
Kort rids over baggrunden for den store emigration.

08
00:16:10
Kapitelbillede
Mormon-udvandringen
Mange flygtede fra fattigdom og manglende rettigheder i Danmark. Andre rejste pga religionsforfølgelse. 17.000 danske mormoner og mange flere europæiske, som kun mødte forargelse og mistro i deres hjemland, organiserede deres emigration og rejste i grupper til Amerika for sammen at opbygge staten Utah. Heraf opstod Mormon Trail - en rute over Rocky Mountains, som kostede mange livet. Mormonbevægelsen var en ny religiøs retning, der opstod i USA i 1820´erne. De første missionærer ankom til Danmark i 1850´erne. I 1866 rejste Christina Beck Petersens familie fra Nordjylland til USA sammen med mange andre og hendes oldebarn, Dennis Smith, fortæller.

09
00:23:26
Kapitelbillede
August Rasmussens liv i Michigan
Augusts to første børn dør som små og siden Ane. Han gifter sig med Minne Marie Hansen og får med hende 6 børn. Deres ejendom udvides og bliver efterhånden til en farm og den danske koloni vokser også støt. I 1804 udgiver han sine erindringer både i USA og Danmark. Heri beskriver han ærligt, hvordan han oplevede det danske samfund, som han og mange andre valgte fra.

10
00:27:54
Kapitelbillede
Dennis Smith
I Salt Lake bosatte Christina Beck Petersen sig sammen med sin familie og det er her Dennis Smith i dag har sit galleri. Han føler en stor tilknytning til Danmark, er taknemmelig for de hårde strabadser, de danske immigranter stod igennem og funderer over, hvordan beslutninger i livet bliver til en arv, man giver sine efterfølgere.

11
00:29:51
Kapitelbillede
Greenville, Michigan
Både Christina og August bliver 89 år. August får 63 år i USA og når at sætte et stort aftryk på egnen. Han når at blive ældre, mere velhavende og opnå flere ting i USA end han ville have været i Danmark. Greenville, Michigan er et af de steder i USA, danskerne sætter størst præg på.

12
00:31:19
Kapitelbillede
Afslutning

Pædagogisk note
Anne Rosenlund Rasmussen
Tilrettelægger
Peter Kryger
Udgiver
DRKultur
Udgivelsesår
2017
Faustnummer
TV0000108418
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
18. okt. 2017 kl. 22.00