Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 3 )
TVOptagelse
Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 3 )
arven
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DRKultur

Dansk dokumentarserie i 3 afsnit. 350.000 danskere rejste på 70 år til Amerika for at jagte lykken. Det satte efterhånden rød/hvide aftryk på USA-kortet. Kirker, aviser og hele landsbyer opstod i forsøget på at sikre danskheden i det fremmede.


"Rejsen til Amerika - de danske udvandrere ( 3 )" er en del af

Serie
Rejsen til Amerika - de danske udvandrere

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

I dette sidste afsnit af "Rejsen til Danmark" hører vi om Jens Jensen, der bliver en kendt byplanlægger i det vestlige USA og stifter af højskolen The Clearing i Wisconsin. Efterkommere fortæller om, hvordan de danske rødder har stor værdi for dem i dag og hvordan der fortsat er spor at se i det amerikanske samfund efter de danske immigranter.
Det er oplagt at arbejde med den britiske kolonisering, den amerikanske revolution og bruddet med Storbritannien i 1776 og ikke mindst Den Amerikanske Uafhængighedserklæring. Den indre kolonisering og de store indvandrerbølger af immigranter fra store dele af Europa kan også være et emne til fordybelse.

Rejsen til Amerika - de danske udvandrere. Arven. Afsnit 3.

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:02:03
Kapitelbillede
Indledning
De mange danske immigranter satte deres præg på USA. De skabte aviser, byggede kirker, oprettede foreninger og forsøgte i det hele taget at genetablere noget af det særligt danske i de nye samfund, der opstod i Amerika. Jens Jensen var én af de, der satte et stort præg på landet og som vi skal høre om i dette afsnit.

02
00:04:24
Kapitelbillede
Udvandringen fra Sønderjylland
Jens Jensen voksede op ved Dybbøl i Sønderjylland og stod til at skulle arve slægtsgården. Men krigen i 1864 betød at Slesvig og Sønderjylland blev tysk og at ca. 50.000 unge mænd udvandrede til Amerika, da de ikke ønskede at være under tysk nationalitet. Samtidig fik Jens Jensen et "nej" fra sine forældre, da han ønskede sig at gifte sig med nabopigen, Anne Marie. De tog konsekvensen og rejste til Amerika uden en krone på lommen.

03
00:06:15
Kapitelbillede
Ankomsten
For de fleste immigranter startede livet i Amerika på Castle Garden på det sydlige Manhattan, hvor de bl.a. skulle gennem et helbredstjek inden de kunne rejse videre ind i landet.

04
00:07:56
Kapitelbillede
USA tager form
Der var 13 kolonier på Østkysten, der i 1776 havde erklæret deres uafhængighed af det engelske overherredømme. I løbet af de næste 50 år ekspanderede dette til hele USA og derved lå et enormt, jomfrueligt landområde frit. Man inviterede derfor europæere til at komme og bebygge landet. I alt udvandrede 34 mio. europæere til Amerika fra 1830´erne og frem, heriblandt 350.000 danskere.

05
00:09:21
Kapitelbillede
Byplanlæggeren Jens Jensen
Jens Jensen tog til Chicago, en hurtigtvoksende by med fabrikker, fattige fabriksarbejdere og slum. Han blev ansat i byens parkvæsen og ønskede at sikre alle lys, luft og græs. "Landlig påvirkning af bylivet er essentiel for byens eksistens", skrev han - og bragte vilde blomster, bugtede linier, sten og vand ind i byen og parkerne. I 1888 skabte han An American Garden, som folk kom til at elske. Siden kom stilen til at hedde The Prairie Style og hele tiden havde han fabriksarbejderne og deres børn i tankerne. Bruce Jens Johnson, 93 år og barnebarn af Jens Jensen, husker ham som varm og stærk og som en, der holdt fast i danske traditioner.

06
00:13:44
Kapitelbillede
Danske spor
De danske emigranter betalte en høj pris ved at forlade Danmark og rejse til Amerika. De sagde farvel til familie og venner og til det danske samfund. Men danske bysamfund udviklede sig de steder, hvor mange danskere bosatte sig og de genetablerede nogle af de særligt danske traditioner og institutioner, de kendte fra Danmark. - Sportsforeninger, kirker, aviser og Dana College. De holdt fast i det danske sprog, traditioner og til dels dansk byggestil.

07
00:17:49
Kapitelbillede
Jens Jensen part II
Jens Jensen blev ansvarlig for hele det vestlige parkdistrikt, hvor han primært havde øje for de fattige borgere. Samtidig var han blevet kendt og drev et privat firma, primært med velhavende kunder. I 1920 stod kronen på værket, Columbus Park færdig. Det er den dag i dag et nationalt vartegn i USA. Som gammel flyttede Jens Jensen til Wisconsin og startede højskolen, The Clearing, et sted, der mindede ham om hans barndoms landskab.

08
00:20:41
Kapitelbillede
Den danske arv i Amerika
Dana College er i dag lukket. Der er kun to af de over 100 forskellige danske aviser tilbage. Stort set ingen taler dansk mere. Mange effekter er afleveret til Museum of Danish America. Alligevel ser man her 4-5 generationer senere alligevel spor af de danske indvandrere. De steder, hvor danskerne massivt var til stede, scorer befolkningen højt på lykke og frisind, kendt fra Danmark.

09
00:27:00
Kapitelbillede
Jens Jensen part III
Jens Jensen var 75 år, da han startede The Clearing. I dag fungerer den fortsat som højskole, og Jens Jensens tanker om æstetik og natur er fortsat synlige i hverdagen på stedet.

10
00:28:46
Kapitelbillede
Danske efterkommere
Jens Jensen, Jacob A. Riis og Gutzon Borglum er eksempler på kendte danskere i USA, men langt de fleste danske indvandrere levet et simpelt, slidsomt liv på prærien. Men langt fra forgæves. Efterkommere 4-5 generationer senere klarer sig synligt godt og lever med lykke. Jens Jensen døde i 1951 91 år gammel og ønskede at efterkommere ville huske på, "at hvis vi fjerner naturen, har vi ingenting".

11
00:30:42
Kapitelbillede
Rulletekster

Pædagogisk note
Anne Rosenlund Rasmussen
Tilrettelægger
Peter Kryger
Udgiver
DRKultur
Udgivelsesår
2017
Faustnummer
TV0000108693
Fysisk beskrivelse
29 min, TV-optagelse
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
1. nov. 2017 kl. 22.00