Tilbage
plan b
Tallerken i stedet for i skraldespand
ZDF
Tysk dokumentar fra 2018. Ifølge WWF lander en tredjedel af alle fødevarer i Tyskland i skraldespanden. Men der findes efterhånden mange, som har taget kampen op mod madspild, og de nordiske lande er frontløbere på dette punkt. ”Herz & Niere” hedder restauranten i Berlin, som to unge gastronomer har åbnet. Navnet beskriver deres mission: Hvis man spiser kød, skal man ikke afholde sig fra nyrer, tunge mm. Hvis man spiser frugt og grønt skal man ikke afholde sig fra at bruge skal og kerner. De forarbejder alt og intet bliver smidt ud. Kan man gå ud fra at holdbarhedsdatoen er en deadline? Store virksomheder går også i gang med at kæmpe mod madspild. I Norge er der flere mejerier, der har droppet holdbarhedsdatoen, men formulerer det sådan: mindst holdbar, men ikke fordærvet. De oplever ikke at omsætningen falder, men at der kommer flere nye forbrugere til, der gerne vil leve mere bæredygtig og miljøbevidst og kun køber hvad der behov for. To Good To Go erobrer markedet. Det er en gratis App fra Danmark. Brugerne finder restauranter, hoteller, bagerier o.a i nærheden. Kort før lukketid sælger de deres retter og varer billigt, hvilket er godt for kunderne og forretningen, samtidig med at der er mindre der bliver smidt ud. På tallerkenen i stedet for i skraldespanden er mottoet. Mere end 3000 virksomheder i hele verden bruger Appen for at give deres bidrag til at undgå madspild. 500 af dem i Tyskland.
Tallerken i stedet for i skraldespand
Madens værdi
8.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
ZDF
Tysk dokumentar fra 2018. Ifølge WWF lander en tredjedel af alle fødevarer i Tyskland i skraldespanden. Men der findes efterhånden mange, som har taget kampen op mod madspild, og de nordiske lande er frontløbere på dette punkt. ”Herz & Niere” hedder restauranten i Berlin, som to unge gastronomer har åbnet. Navnet beskriver deres mission: Hvis man spiser kød, skal man ikke afholde sig fra nyrer, tunge mm. Hvis man spiser frugt og grønt skal man ikke afholde sig fra at bruge skal og kerner. De forarbejder alt og intet bliver smidt ud. Kan man gå ud fra at holdbarhedsdatoen er en deadline? Store virksomheder går også i gang med at kæmpe mod madspild. I Norge er der flere mejerier, der har droppet holdbarhedsdatoen, men formulerer det sådan: mindst holdbar, men ikke fordærvet. De oplever ikke at omsætningen falder, men at der kommer flere nye forbrugere til, der gerne vil leve mere bæredygtig og miljøbevidst og kun køber hvad der behov for. To Good To Go erobrer markedet. Det er en gratis App fra Danmark. Brugerne finder restauranter, hoteller, bagerier o.a i nærheden. Kort før lukketid sælger de deres retter og varer billigt, hvilket er godt for kunderne og forretningen, samtidig med at der er mindre der bliver smidt ud. På tallerkenen i stedet for i skraldespanden er mottoet. Mere end 3000 virksomheder i hele verden bruger Appen for at give deres bidrag til at undgå madspild. 500 af dem i Tyskland.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetUdsendelsen egner sig til tværfaglige dage eller uger, hvor fokus er på det globale emne 'madspild'. Nogle af indslagene i udsendelsen er synkroniseret fra engelsk til tysk, men understreger egentlig blot det globale perspektiv i emnet.
-
Tysk
-
Genrer
-
Filmskaber
Albert Knechtel
Frédérique Veith
Nanje Teuscher
Frédérique Veith
Nanje Teuscher
Fortæller
Sandra Gerling
Pædagogisk note
Christina Hellensberg
Udgiver
ZDF
Udgivelsesår
2018
Faustnummer
TV0000110858
Fysisk beskrivelse
29 min, TV-optagelse
Sprog
Tysk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
3. mar. 2018 kl. 17.35