Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet De skygger vi arver
TVOptagelse
De skygger vi arver
en familiehistorie om fortidens smerte
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Dansk dokumentar fra 2019. Susannes jødiske farmor har været i koncentrationslejr og aldrig accepteret, at Susannes mor var tysk. Nedarvede traumer og forfejlede hensyn har forfulgt Susannes familie siden nazitiden - og hvis det nogensinde skal stoppes og ikke bæres videre til næste generation, må Susanne tage et endeligt opgør med sin egen familie.


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Som barnebarn af to tidligere kz-fanger oplever Susanne, at hendes familie er skabt af bedsteforældrenes traumatiske erindringer, billeder og fortællinger fra Holocaust. Filmen stille skarpt på forbindelsen mellem den traumatiske historiske begivenhed, splittelsen i familien og den dybe kløft mellem Susannes bedsteforældre og forældre
Filmen sætter særligt fokus på "historieskabt" og "historieskabende", samt på forholdet mellem "den lille historie" og "store historie". Disse begreber udgør omdrejningspunktet i Susannes søgen efter svar.
Filmens styrke ligger i den meget personlige vinkel og fortælling, hvor Susanne forsøger at afdække farmorens historie og de konsekvenser, det har haft for familien. Denne afdækning muliggør en diskussion om, hvordan Holocaust påvirker både overlevende, efterkommere og samfundet som helhed. Det er og muligt blot at inddrage dele af filmen. Der er udarbejdet kapitelsæt med arbejdsspørgsmål til programmet.

CFU

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:18
Kapitelbillede
Susannes Familie – en introduktion
Hvordan forholder Susannes farmor sig til sin fortid som KZ-fange? Hvordan har Holocaust påvirket Susanne og hendes familie? Hvorfor føler Susanne en distance til hendes farmor?

02
00:15:33
Kapitelbillede
Susannes tyske mor
Hvordan beskriver Susanne forholdet mellem sine forældre og bedsteforældre? Hvilke udfordringer og dilemmaer opstår i forbindelse med Susannes udsagn om at "være fri af fortiden"? Er det en let opgave at opnå?

03
00:19:45
Kapitelbillede
Susannes far Peter
Hvilke opvækst har Peter haft?

04
00:26:07
Kapitelbillede
Susanne og hendes bedsteforældre
Hvordan har Susanne oplevet sine bedsteforældre? Hvordan var familiens forhold før og under krigen? Hvilken betydning tilskriver hhv. Susanne og hendes far Holocaust for familiens dysfunktionalitet? Hvorfor tror du, at der er forskel på Susannes og hendes fars syn på fortidens betydning?

05
00:42:16
Kapitelbillede
Susannes tyske familie
Hvilken rolle spillede Susannes tyske familie under Holocaust? Hvordan har dette forhold påvirket forholdet mellem Susannes mor, farmor og farfar?

06
00:46:42
Kapitelbillede
Forsoning?
Hvilken udvikling gennemgår Susannes og hendes farmors forhold gennem filmen? Hvorfor begynder Susanne at se anderledes på sin farmor?

Idemager
Susanne Kovács
Instruktør
Susanne Kovács
Manuskript­forfatter
Susanne Kovács
Pædagogisk note
Christian Aalborg Frandsen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2020
Faustnummer
TV0000119279
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 59 min
Sprog
Dansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
59 min..
TV-dato
22. jan. 2020 kl. 21.30