Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Pizza
TVOptagelse
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur
Pizza
5.-7. klasse

ARD

Tysk madprogram fra 2020. Hvordan bliver en frysepizza fremstillet, og hvilke ingredienser bruger en pizzabager til sin pizza? Disse spørgsmål undersøger efterforsker-trioen Elisabeth, Nhung og Ole. De taler med en ekspert i fødevareteknologi, en pizzabager og andre fagfolk, for at finde ud af, hvilke ingredienser der hører i en pizza. Til sidst viser kokken Felix Denzer dem en alternativ pizzaopskrift.


"Pizza" er en del af

Serie
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Küchenkrimi" er en tysk tv-udsendelse, som henvender sig til aldersgruppen 10-14 år. Udsendelsen kan bruges i forbindelse med emnet "Essen und Trinken".
Da det er en autentisk tv-udsendelse, er det sproglige niveau højt. Derfor er det vigtigt, at du retter elevernes fokus på det, de forstår og opfordrer dem til at bruge gættestrategier. Det visuelle input og de tyske undertekster understøtter forståelsen, men det er en god idé at dele udsendelsen op i mindre sekvenser for at sikre, at eleverne kan følge med.
Det tilhørende kapitelsæt er et bud på, hvordan sådan en inddeling i sekvenser kunne se ud. Derudover arbejdes der i kapitelsættet med vigtige nøglebegreber og vendinger, som du kan sætte i spil på forskellige måder og med opgaver, hvor eleverne arbejder med dele af det udvalgte ordforråd og chunks i kontekst. Det arbejde kan være med til at sikre, at dine elever kan anvende det sprog, de har brug for, til selv at formulere sig på tysk.

Der Pizza auf der Spur

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:18
Kapitelbillede
Der neue Fall
Gloser: knusprig = sprød / gemacht wird = bliver lavet / Käse = ost / klebt = klistrer / auf der Spur = på spor af / Bestandteile = komponenter / unter die Lupe nehmen = undersøge / Aufgabe: Elisabeth, Nhung und Ole stellen sich drei Fragen: Was ist drin? Wie wird's gemacht? Und wo kommt es her? Übersetze die Fragen.

02
00:01:26
Kapitelbillede
Im Labor
Gloser: Tiefkühlpizza = frysepizza / mitgebracht = taget med / anschauen = se nærmere på / überall = over det hele / Fett = fedt / Fettsäuren = fedtsyrer / geschnürt = snøret sammen / bauen = bygge / Bausteine = elementer / Nahrung = næringsstoffer / wieso = hvorfor / haltbar = holdbar / schockgefroren = lynfryses / schnell = hurtigt / gekühlt = kølet ned / Tiefkühler = fryser / Wasser = vand / gefroren = frossen / passiert = sket / aufgerissen = revet op / Zellen = celler / entstehen = opstå / zerstören = ødelægge / weich = blød / kaputt gegangen = gået i stykker / labberig = slatten / Frage: Was passiert, wenn man Tomaten und Gurken langsam einfriert?

03
00:04:23
Kapitelbillede
Beim Pizzabäcker
gespannt = spændt / herausfinden = finde ud af / Teig = dej / Soße = sauce / Fläche = overflade / sieben = at si / Weizenmehl = hvedemel / eindecken = dække til / drücken = trykke / Rolle = rulle / länglich = aflang / krosser = sprødere / hat man ganz schön zu tun = har man meget at lave / Zutaten = ingredienser / trockene Stellen = tørre steder / glatt = jævn / Öl = olie / Hefe = gær / sich verteilt = fordeler sig / zeitintensiv = tidskrævende / Tätigkeit = beskæftigelse / Kräuter = kryderurter / umrühren = røre / Frage: Was kommt in den Teig? / Frage: Was kommt in die Soße? / Aufgabe: Finde ein Reizept für einen Pizzateig und ein Rezept für Pizzasoße.

04
00:09:07
Kapitelbillede
Auf dem Tomatenhof
Gloser: verarbeitete = behandlede / Pflanzen = planter / Urwald = urskov / nicht wirklich = egentlig ikke / Fleischtomaten = bøftomater / angucken = se nærmere på / wachsen = vokser / brauchen wir = skal vi bruge / abpflücken = plukke / schneide = skær / Unterschied = forskel / Fleisch = kød / gequetscht = presset / schüttelt = ryster / flüssig = flydende / kochen = koge / Laden = butik / Vielfalt = udvalg / Frage: Welche Tomatensorte braucht man für die Pizzasoße?

05
00:11:38
Kapitelbillede
Die der Mühle
Gloser: Mühle = mølle / zeigen = vise / Getreide = korn / Schiff = skib / angeliefert = leveret / Rüssel = sugerør / hochgesaugt = suget op / Brücke = bro / befördert = transporteret / es wird laut = det larmer / Siebe = sier / übereinander = ovenpå hinanden / liegen = ligger / abgefüllt = fyldt på / Frage: Wie kommt das Mehl zur Mühle und in die Mühle?

06
00:14:14
Kapitelbillede
In der Küche
Gloser: klappt = fungerer / mir vorstellen = forestille mig / schälen = skrælle / Schüssel = skål / gestampft = moset / gewürzt = krydret / reingerieben = revet ind i / Kartoffelstärke = kartoffelstivelse / klebt = klistrer / Ofen = ovn / Belag = fyld / Boden = bund / belegen = lægge fyld på / es sich schmecken lassen = nyde det / neidisch = misundelig / Frage: Wie macht Felix den Pizzaboden? Was legst du gerne auf deine Pizza?

07
00:16:30
Kapitelbillede
Zurück im Labor
Gloser: Milch = mælk / herstellen = fremstille / sichtbar machen = gøre synligt / Essigsäure = eddikesyre/ Spritzer = sprøjt / verändert = forandret / dickflüssig = tyktflydende / Dicklegen der Milch = koagulering/tilsætte enzymer, så mælken bliver tyk / Käsebruch = ostemasse / Leute = folk / vertragen = tåle / verzichten = give afkald på / Fragen: Welche Milchsorten gibt es? Was braucht man, damit die Milch dick wird? Woraus kann man vegetarischen Käse machen?

08
00:18:53
Kapitelbillede
In der Käserei
Gloser: vorbereitet = forberedt / Überraschung = overraskelse / Milchsäurebakterien = mælkesyrebakterier / schlechte = dårlige / Käseherstellung = osteproduktion / dazugeben = tilsætte / Lab = osteløbe / Molke = valle / später = senere / warten = vente / erhitzt = opvarmet / Käseharfe = osteharpe / Messer = kniv / schneiden = skære / Kräuter = urter / Geschmach = smag / entsteht = bliver til / während = mens, under / Reifung = modning / schmackhaft = velsmagende / abgeschlossen = afsluttet / Klumpen = klump / gepresst = presset / Lösung = opløsning / salzig = saltet / sauer = sur / Rindenbildung = skorpedannelse / unterschiedlich = forskellig / Reiferaum = modningsrum / feuchter = fugtigere / Feuchtigkeit = fugtighed / austritt = siver ud / großzügig = gavmild / Frage: Wie macht man Käse?

09
00:23:02
Kapitelbillede
Lecker Pizza backen
Aufgabe: Jetzt bist du dran. Mache einen Einkaufszettel für deine Pizza. Schreibe auf, was du alles für deine Pizza brauchst. Die Rezepte für den Teig und die Soße hast du ja schon. Überlege dir auch, was auf die Pizza drauf soll? Salami? Schinken? Oder nur Gemüse und Käse? Wenn du alle Zutaten eingekauft hast, geht's in die Küche. Viel Spaß beim Pizzabacken!

Pædagogisk note
Susanne Ries
Udgiver
ARD
Udgivelsesår
2020
Faustnummer
TV0000121932
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Tysk
Undertekster
Tysk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
11. okt. 2020 kl. 08.10